EESTI AJALOOLINE PURJELAEV JÕUDIS PARIISI

Runbjarni kapten Ain Raie ja roolimees Tiir Pruuli Eiffeli torni lähistel.
Foto: runbjarn.ee

12. juunil alustas ajalooline rannarootsi purjelaev Runbjarn kaheaastast teekonda Ukrainasse ja on tänaseks üle Läänemere ning seitsme riigi seigeldes jõudnud Prantsusmaa pealinna.

Teekonnal on peatutud Gotlandil, Kielis, Rotterdamis, Brüsselis. Reisi lõppsihiks on Gammalsvenskby (Vanarootsi) küla Ukrainas, mille asutasid 1782. aastal Hiiumaalt lahkuma sunnitud rootslased. Ajaloolise reisi eesmärk taas kokku siduda vanad rannarootsi sidemed ning panna kõlama tänapäeval oluline sõnum Ukraina, Eesti ja Euroopa sidemete kohta.

Kuumaleevendus. Foto: runbjarn.ee

Hersoni oblastis asuvasse vanasse rootsi külla plaanitakse saabuda 2023. aasta varasuvel.

Reis on jagatud 10 päevasteks etappideks. Pariisis lõppes ekspeditsiooni kolmas etapp. Reis on kulgenud plaanitult, kuigi raskusi on valmistanud Euroopat räsiv kuumalaine. Edasi liigutakse mööda kanaleid ja jõgesid kuni Budapestini, kus talvitutakse. Hersoni oblastis asuvasse vanasse rootsi külla plaanitakse saabuda 2023. aasta varasuvel. Hetkel on piirkond okupeeritud Vene vägede poolt, kuid laevapere lootused on peatse rahu saabumisel ning seega avaneks võimalus sõita üle Musta mere ning teha teoks ammune unistus Dnepri kaldal sildumisega.

KU päevatoimetaja

Sasmal teemal:

EESTI AJALOOLINE PURJELAEV KÜNNAB MERD LÄBI EUROOPA UKRAINASSE