VÕRU PÄRIMUSTANTSU FESTIVALIL SELGUS VIIES LÕÕTSAKUNINGAS

Rasmus Kadaja, lõõtsakuningas. Foto: Maidu Jaason

Laupäeval, 9. juulil toimus Fr. R. Kreutzwaldi memoriaalmuuseumi õuel XXXIII võistumängimine Teppo tüüpi lõõtspillidel, kus mõõduvõtmisel osales kuusteist pillimeest ja selgus viies lõõtsakuningas.

Priidu Teppo, Võru pärimustantsu festivali toimkonna liige, võistumängimise peakorraldaja ja August Teppo Lõõtsatalu pidaja: “Oleme tänulikud pillimeestele, kes võistumängimisel austasid vana tava kohaselt August Teppo mälestust meistri kodukohas. Aga eriti hea meel on meil selle üle, et lõõtsakuninga ridadesse on jõudnud ka viies pillimees – Rasmus Kalda. On hea teada, et lõõtspillimuusika elab ja köidab nii noori kui vanu. Elagu August Teppo järgijad igas Eestimaa nurgas!”

Rasmus Kadaja kordas eelmise aasta saavutusi, kuid seekord kaasnes publiku lemmiku tiitli ja ässade klassi esikohaga lõõtsakuninga aunimetus. Lõõtsakuningaks saab Võru võistumängimisel kolmel korral ässade klassi võitjaks tulnud lõõtspillimängija. Varem on lõõtsakuningaks kroonitud Aivar Teppo, Juhan Uppin, Toomas Ojasaar ja Richard Ott Leitham. Võru XXXIII võistumängimise žürii (Toomas Ojasaar, Kadri G Laube, Harri Lindmets, Siiri Konksi) otsus tehti teatavaks Võru linna keskväljakul festivali pealaval.

Rasmus Kadaja, lõõtsakuningas. Foto: Maidu Jaason

Võru võistumängimise 2022. aasta võitjad:

noorte klassis I Kertu Hordo, II Helir Hoop

täiskasvanute klassis I Raul Petersell

ässade klassis I Rasmus Kadaja (lõõtsakuningas), II Herbert Konnula, III Oliver Lepik

Peasponsori Võru valla eripreemiad said Joel Mürk julge huvitava repertuaarivaliku eest ja Merili Murde naiseliku mängustiili eest.

Kadri Mähar, kes on samuti võistumängu peakorraldaja ja festivali toimkonna liige, rääkis, et igal aastal on suur rõõm näha võistumängul osalevaid pillimehi, kes leidnud oma koha festivali kavas. „Merili Murde ja Herbert Konnula lõõtsamäng ilmestas noorte tantsulavastust „Suveseik”, mida etendati festivali raames kolm korda. Publikut vaimustanud väge täis tantsulavastuse lõid Maido Saar, Maria Uppin Sarv ja Tarmo Tagamets, tantsijateks olid vahvad noored tantsugruppidest Lee, Hopser ja Härmatis.”

KU päevatoimetaja