VÕRU PÄRIMUSTANTSU FESTIVAL TÄNAVU TAAS VEIDI TEISITI

XXVII Võru pärimustantsu festival toimub 7.- 10. juulini. Foto: Võru pärimustantsu festival

XXVII korda saab Võrust pärimustantsu huviliste kokkusaamise paik, Võru pärimustantsu festival “Vana moodu perrä” toimub 7. – 10. juulini. Festival toob Võru linna omamoodi mõnusa suvemelu ja pakub viljeampse ning põnevaid elamusi nii lastele, noortele, kui ka vanematele ja vanavanematele.

Kahel eelneval aastal pani korraldajad proovile ülemaailmne haiguspuhang, mille tõttu ühel aastal tuli festival suisa ära jätta ja väliskülalisi ei lubatud võõrustada eelmiselgi aastal. XXVII festivali korraldamise teele veeretati taaskord takistus. Sõda Ukrainas on vähendanud külalisrühmade arvu ja Venemaa lähedus on samuti üks põhjendustest, miks algselt kindlad tulijad oma loobumisotsusest teavitasid. Päris välisrühmadeta siiski pidu ei peeta, selleaastasel festivalil ootavad publikut kaasa elama külalised Poolast ja Lätist ning kodusest Eestist. Kuigi välisrühmi jääb tavapärasest vähemaks on festivali kava mitmekesine ja igaüks leiab endale kindlasti tegevust.

“Sel aastal ei toimu traditsioonilist rongkäiku ega avakontserti, kuid julgeme lubada, et nelja päeva vältel on võimalus osa saada etendustest ja kontsertidest, kus soovijad saavad kaasa lüüa ja aidata luua tõelise tantsufestivali tunde. Meie festivali meeskond ise on juba omad reedesed lemmikud välja valinud, näiteks duo Krüsban ja Mänd kontsert Kreutzwaldi muuseumi õues, jutuõhtu Kreutzwaldi muuseumis, noorte tantsuetendus „Suveseik” Teppo lõõtsatalus ning ansambli Puuluup kontsert Võru keskväljakul,” tutvustab programmi Epp Vana, festivali keskuse juht. “Laupäev toob Võru linna laadamelu, kodukohvikud, lõõtsamängus mõõduvõtjad, pakutakse kuulamist-vaatamist-kaasalöömisvõimalust kesklinna pargis, muuseumi õues, tantsuorienteerumisel, õhtul on võimalik osa saada tänavatantsust. Laupäeva õhtu lõpetab simman Võru keskväljakul ansambli Tuulelõõtsutajad saatel. Pühapäeva hommikul ootavad Poola külalised muuseumi õue tantse õppima, muuseumi õue mahub ka kaks kontserti: Kristi Kooli sooloalbumi esitluskontsert ja Mando Trio ülesastumine. Pühapäeval ootab Kandlesse publikut kaasa elama tantsuansambel Lee. “Külavahe folk” pole sussisahistamine, vaid üks vägev folkshow – nii nad vähemalt ise lubavad.”

Igal aastal on festivali korraldajad soovinud pakkuda publikule ja osalejatele midagi uut, on see siis uus seni avastamata esinemiskoht või hoopis pisut ebatavalisem esinemise aeg. Sellel aastal kutsutakse avastama Võru Koreli parki, kuhu on oodatud kuulajaid-vaatajaid neljapäeva õhtul. Lisaks mõnusale pärimussugemetega programmile on võimalik nii laupäeval kui ka pühapäeval osa saada Võru linna tutvustavatest jutujalutuskäikudest, laadamelust ning maitsta head ja paremat kodukohvikutes. Festivali lõppkontsert toimub pühapäeval kell 16.00 ning pärast seda astub lavale ansambel Onud, et nii võrukesed, külalised, esinejad saaksid koos ühe toreda pika laua peo ning simmani maha pidada.

Kogu festivali kava leiab veebilehelt ning kindlasti tasub pilk peal hoida Võru pärimustantsu festivali Facebook’i lehel.

KU päevatoimetaja