MANIJA SAARELE HEINATEOLE

Heinatalgud Manõjal. Foto: Svea Aavik

Alates pühapäevast, 10. juulist läheb käima projekt Heinatalgud Manõjal, kus vabatahtlikud saavad kaasa lüüa imeliste taimekooslustega poollooduslikel heinamaadel ja õppida vanu töövõtteid. Ööbimine Manija külakeskuses.

„Manija ehk kihnu murdes Manõja saarel on heinatöö toimunud sajandeid, täpset algust ei ole fikseeritud,” selgitab Svea Aavik, MTÜ Manõja Kultuuriselts juhatuse liige. „Sestap ei ole saarel praegugi veel metsa, leiduvad üksnes mõned puudetukad. Heinamaadel on väärtuslik taimeliikide küllus, ka paljud kaitse all olevad taimed, sealhulgas sitse liiki orhideed. Viimastel aastakümnetel on aga hakanud traditsiooniline elulaad, kus igas talus peeti lehma, lambaid, osades ka hobust, taanduma. Tänaseks teostab traditsioonilist heinatööd vaid kaks talu.” Ka nende puhul on selle tegevuse edasine jätkumine küsimärgi all. Inimesed vananevad ja noortel ei ole piisavalt aega ja sageli ka tahtmist pärandtegevusi jätkata.

õppida vikatit luiskama, niitma, kaarutama, vaalutama, kubusse tõstma koormat ja kuhja tegama

Projekti eesmärk on Manõja kihnlastele omase traditsioonilise heinatöö edasi kestmine ja pärandheinamaade traditsioonilise hooldamise jätkumine. „Projekti abil kaasame nii Manijalt kui ka mujalt pärit noori ning kõiki huvilisi sõltumata vanusest, kes saavad õppida vikatit luiskama, niitma, kaarutama, vaalutama, kubusse tõstma koormat ja kuhja tegama, aga ka seda, kuidas töövaev maha panna. Õpetajateks on kohalikud asjatundjad.”

Heinatalgud Manõjal. Foto: Svea Aavik

Täpsem teave e-mailil sveaaavik@hotmail.com ja telefonil 5148917.

KU päevatoimetaja