LODJAKOJAS AVANEB NÄITUS LÄÄNEMEREST MAAILMAS

Näituse “Läänemeri maailmameres” ekspositsioon

Alates laupäevast, 26. märtsist saab Lodjakojas külastada Eesti Meremuuseumi interaktiivset näitust “Läänemeri maailmameres”.

Lodjakoda asub Tartus Emajõe kaldal ja läbi veeringe jõuab varem või hiljem Läänemeri meieni ning siinsed veed merre. Lisaks veele on Tallinnast Tartusse jõudnud ka Läänemerd tutvustav Eesti Meremuuseumi näitus “Läänemeri maailmameres”.

“Lodjakoda pakub avastamisrõõmu nii suurematele kui ka väiksematele külalistele. Kohalike mereteadlaste abiga saavad nüüd nad vastuse küsimusele, mis teeb Läänemere eriliseks. Seda nii rohkete põnevate faktide kui ka huvitavate käed-külge-lahenduste abil,” ütles Lodjakoja eestvedaja Liisa-Lota Kaivo.

Läbi näituse tutvustavad Eesti meregeoloogid, hüdrograafid, merearheoloogid, merebioloogid ja merefüüsikud Läänemere soolsuse, reljeefi, elustiku ning merepõhjas leiduvate laevavrakkide terviklikku kooslust erinevate nurkade alt.

“Heameel on, et veel üks mereteemaline näitus meie muuseumimajadest kaugemale jõuab. Seda enam, et keskmes on Eesti teadlaste käsitlus meie kodusest merest. Loodame, et see pakub elavat huvi Tartu ja Lõuna-Eesti elanikele ning seeläbi saab arvestatava toetuse uue lodja ehitus,” sõnas Eesti Meremuuseumi juht Urmas Dresen.

Näitusega “Läänemeri maailmameres” oli võimalik esmakordselt tutvuda Eesti Meremuuseumi Lennusadama muuseumimajas alates oktoobrist 2020 kuni aprillini 2021.

Lodjakotta jõudnud ekspositsiooni saab külastada selle tavapiletiga. Lisaks uuele näitusele saavad külastajad tutvuda lotjade ajalooga ja meisterdada endale vanaaegsete töövõtetega isikliku puust lodjamudeli, mille võib koju kaasa võtta. Külastades Lodjakoda toetad uue kahemastilise lodja ehitust.

Näituse koostamist on toetanud Keskkonnainvesteeringute Keskus, Eesti Teadusagentuur ja Kultuurkapital, näituse toomist Lodjakotta toetas Kultuurkapital.

KU päevatoimetaja