PRESIDENT ALARI KARIS: PUTIN ON JUBA SELLE SÕJA KAOTANUD, UKRAINA ON JUBA SELLE SÕJA VÕITNUD

President Alar Karis tegi Ukraina riikliku telekanali vahendusel pöördumise Ukraina rahva poole. Foto: Külauudised

President Alar Karis tegi 1. märtsil Ukraina riikliku telekanali vahendusel pöördumise Ukraina rahva poole, milles kinnitas juba selles sõjas Ukraina võitu ja Putini kaotust.

Head Ukraina sõbrad!

Ukrainlased seisavad praegu kõigi meie eest, kellele on kallis Euroopa, rahu, demokraatia. Me kõik oleme täna ukrainlased, kes kaitsevad oma riiki, oma vabadust, oma tulevikku.

Putini algatatud sõda Ukraina ja ukrainlaste vastu on koletu, brutaalne, arusaamatu. See on kuritegu. Sellise kurjusega võitlusse astumine on meie ainumõeldav vastus. Kõik, kes jäävad praegu ükskõikseks, valivad ajaloos vale poole ja on selle sõja kaassüüdlased.

Ukrainal on Euroopas sadu miljoneid sõpru, presidentidest ja peaministritest põllumeeste ja taksojuhtideni. Me teeme kõik, et teid aidata – anname kõike militaarabist humanitaarabini. Me kehtestasime Venemaale majandussanktsioonid ja piirangud, mis viivad Venemaa majanduse eelmisesse sajandisse. Venemaa on end rahvusvaheliselt isoleerinud. Me oleme valmis uuteks sanktsioonideks. Agressor tuleb peatada.

Me imeteleme teie vaprust, millega kaitsete oma riigi iga meetrit. Ma langetan pea kõigi ohvrite ees. Minu kaastunne kuulub kõigile, kes on Putini alustatud sõjas kaotanud lähedased ja muremõtted on nendega, kes selle sõja tõttu muutusid põgenikeks.

See ei ole Vene ja Ukraina rahva sõda. See on Putini sõda.

Putin on juba selle sõja kaotanud. Ukraina on juba selle sõja võitnud.

Putin on kaotanud, sest tal ei ole õigus. Ukraina on võitnud, sel teil on õigus.

Kogu demokraatlik maailm toetab teid, kuni agressor on Ukrainast välja löödud.

Ukraina on Euroopa riik ja seetõttu peab Euroopa astuma selge sammu, et pakkuda Ukrainale Euroopa Liiduga ühinemise perspektiivi, et Ukrainast saaks Euroopa Liidu liikmesriik.