VALITSUSELT 1,3 MILJONIT UKRAINA PÕGENIKE KULUDEKS

Ukraina lipp ja Stenbocki maja. Fotokollaaž: Külauudised

Valitsus sai tänasel kabinetinõupidamisel ülevaate Ukraina sõjapõgenike vastuvõtmisega seotud tegevustest ja eraldas esmasteks kriitilisteks kuludeks 1,3 miljonit eurot.

Valitsus eraldas sotsiaalministeeriumile valitsuse reservist 1,3 miljonit eurot sõjapõgenike vastuvõtmisega seotud esmaste toimingute korraldamiseks. Sõjategevuse tõttu oma koduriigist lahkuma sunnitud Ukraina inimeste vastuvõtmise ja sellega seotud kulude arutelu jätkab valitsus järgmistel kabinetinõupidamistel.

Teise otsusena muutis valitsus koroonaviiruse leviku tõkestamiseks loodud piiriületusreegleid, et lihtsustada sõjapiirkonnast põgenenud Ukraina kodanike ja nende pereliikmete Eestisse saabumist.

Muudatuse kohaselt ei rakendata COVIDi leviku tõkestamiseks mõeldud piiriületuse piiranguid, nende seas COVIDi-tõendi esitamise kohustust Ukraina kodanikele, nende otsejoones alanejatele või ülenejatele sugulastele ega abikaasadele. Lisaks neile saab politsei- ja piirivalveamet humanitaarkaalutlustel Eestisse lubada ka teised Ukrainast saabujad, näiteks elukaaslased, et säilitada perekonna ühtsus. Sõjapõgenikele tagatakse Eestis esmane tervisekontroll.

KU päevatoimetaja