TUHKAPÄEVAL HELISEVAD ÜLE MAARJAMAA KIRIKUKELLAD JA TOIMUB ÜLEILMNE KRISTLASTE ÜHISPALVUS

Pärnu Eliisabeti kiriku kellad. Foto: Urmas Saard / Külauudised

EELK peapiiskop Urmas Viilma saatis 28. veebruaril vaimulikele ja kogudustele karjasekirja palvepäevaks ja paastuaja alguseks. Kirikupea kutsus üles tuhkapäeval, 2. märtsil algaval paastuajal võtma palvetes tähelepanu keskmesse Ukraina rahva ja iseseisvuse. 2. märtsil kell 18 helisevad kirikute kellad üle Eestimaa, et mälestada sõja ohvreid.

Karjasekirjas keskendus peapiiskop Urmas Viilma sõjaolukorrale Ukrainas, mis erakordse selgusega tuletab kristlastele meelde, et headuse võitlus kurjusega käib kogu aeg, meie lähedal ja ka meie enda sees. „Kurjus, mida esindavad võimuritest valitsejad ja millest jutustavad nii pühakiri kui ajalooõpikud, ei ole maailmast kadunud. Kurjus varitseb siinsamas, meie lähedal. Et kuri ei saaks meist võitu ega teeks endale aset meie südames, peame parandama meelt ja hoidma kõvasti kinni usust Issandasse Jeesusesse Kristusesse ning seda usku tõeks elama armastuse kaudu,“ kirjutas peapiiskop Viilma.

Ukraina usukaaslaste vastu saab armastust üles näidata neile ainelist abi kogudes ja annetades, nende eest palvetades ning sõja eest varju otsijatele peavarju ja leiba pakkudes, kirjutas Viilma. Ta andis edasi ka Ukraina luterlaste piiskopi Pavlo Shvartsi tänu- ja õnnistussõnad siinsetele luterlastele senise moraalse toetuse eest ning sõnumi, et meilt oodatakse jätkuvalt eestpalveid ja tuge.

Paastuaja algust tähistava tuhkapäeva sõnumi keskmes on meeleparandus läbi palve, patukahetsuse ja paastumise. Praeguses olukorras lisandub annetamine puudustkannatajate ja hädasolijate, sealhulgas sõjaohvrite heaks. Palvete kõrval Eestimaa pärast kutsus peapiiskop üles võtma tähelepanu keskmesse Ukraina rahva ja tema iseseisvuse ning selle pärast kogu paastuajal jätkuvalt kõigest südamest palvetama.

Kõikides kogudustes, kus see on võimalik, helisevad 2. märtsi õhtul kell 18 kirikukellad, et mälestada nädala jagu kestnud sõja ohvreid. Samal ajal algab ülemaailmne kristlaste ühispalvus Ukraina konflikti lõpetamise ja sealsete inimeste pärast, mille korraldavad neli rahvusvahelist kristlikku organisatsiooni: Euroopa Kirikute Konverents, Luterlik Maailmaliit, Maailma Reformeeritud Kirikute Osadus ja Maailma Metodistlik Nõukogu; palvusega ühinevad ka Eesti kristlased.

Allikas: e-kirik.eelk.ee