INFOVESKI TEEB TAGASIVAATE MÖÖDUVASSE AASTASSE

Foto: Urmas Saard / Külauudised

Jätkates väljakujunenud tava teeb Külauudiste infoveski aasta viimasel päeval jälle tagasivaate tosinale eelnevale kuule.

Paratamatult tuleb alustada kurva teadmisega, et meie väikese toimkonna toimekas seltskond pidi endi hulgast loovutama Jaan-Ivo Lukase, kes suundus toonelateele käesoleva aasta kooljakuu seitsmendal päeval. Jaan oli mees, kes õppis ülikoolis ajaloolaseks, aga kellest kujunes hoopiski paljude poolt hinnatud ajakirjanik.

Jaaniga sujunud heast meeskonnatööst on võtta suurepärane näide Eesti Vabariigi taasiseseisvumisepäevale pühendatud Vaba Rahva Laulu kajastamine Rakveres. Uudist koos arvukate fotodega jagati sotsiaalmeedias tublisti enam kui tuhandel juhul, mis on Külauudiste puhul tagasihoidlikult öeldes päris hea tulemus.

Külauudised ei elatu reklaamitulust ega annetustest, seepärast pole märkamisklikkide hulk eriti oluline ja ei muuda nukrameelseks seegi kui osad uudised pälvivad loodetust vähem tähelepanu.

Kuid seda innustavamad on kiitused, mida Külauudistele ka tänavu osundati. Augustis tunnustas Eesti Muinsuskaitse Selts riigi iseseisvuse taastamise 30. aastapäeva puhul teiste hulgas teenetemedaliga meie reporterit Urmas Saardi – otseselt muinsusteemaliste artiklite eest, mis on sisuliselt kiitev hinnang Külauudistele, kes teeb kajastuste valikul õigeid ja oodatud otsuseid. Käesoleva õppeaasta algul pälvis Saard teisegi tunnustuse: Tartu Ülikooli Pärnu kolledži väärikate ülikool tänas tänukirjaga väärikate ülikooli loengute ja õppepäevade kajastuste eest Külauudistes.

Urmas Saard. Foto: Tiina Tojak

Siiski tuleb tagasivaates raputada endale tuhka pähe ja tunnistada mõningaidki äpardumisi. Aasta alguses üritasime avaldada järjepidevalt nädalafotosid. Asi näis tuult tiibadesse koguvat, aga siis jõud rauges. Võibolla asetasime lati liialt kõrgele ja otsisime endale kättesaamatuid heatasemilisi fotosid, nii pildi kvaliteedilt kui ka pildistatud jutustuste sisus. Ajal, mil sotsiaalmeediat täidab loendamatu hulk väga erineva tasemega fotosid, pole sugugi kerge leida igal nädalal midagi väga erilist, mis kõnetaks vaatajat silmnähtavalt rohkem kui paljud teised fotod.

Aasta on olnud Külauudiste vormikujunduse otsingutes pidevas muutuses, mida võibolla keskmine lugeja ei pruugigi märgata, aga me ise teame seda. Siinkohal on üleskutse või palve lugejatele. Kui keegi tunneb, et tal on kujunduse osas asjalikke soovitusi, siis kindlasti võetakse heatahtlikke nõuandeid tänuga vastu ja kaalutakse nende otstarbekust ning teostamise võimalusi.

Veidi enam kui kuu enne käesoleva aasta lõppu on jäänud uudiste, reportaažide, usutluste hulk tavatult väheseks. Võibolla on selle põhjuseks teatav annus väsimust, aga mingil ajal vajab vaim (ka organisatsioonilises mõttes) uut hoogu kogudes eelnevat puhkust, et siis jälle jätkata endale jõukohasel tasemel. Muidugi valmistab tugevalt aeglustunud sammul edasiminek alalistele lugejatele ootuse pettumust, aga loodetavasti jääb see aeg ühes lõppeva aastaga mööduvaks madalseisuks, mis muutub algaval uuel aastal taas paremaks.

Külauudised