KÜLAUUDISTE INFOVESKI JÄTAB HÜVASTI JAAN-IVO LUKASEGA

Jaan-Ivo Lukas. Foto erakogust

Pühapäeva õhtul lahkus meie hulgast Külauudiste, Vooremaa ja paljude teiste väljaannete kaasautor Jaan-Ivo Lukas. Külauudistel oli rõõm saada osa tema väsimatust innust ja soovist kirjutada kohalikust elust. Lukase jaoks ei olnud küsimus “mis ma sellest saan”, vaid “millal saate avaldada”. Ta hingas ja lõi kodanikuajakirjandust, tajudes väga täpselt, et tema oma fookustega suudab esile tõsta teemasid, mis muidu oleksid mattunud igapäevastesse infolademetesse.

Jaan sündis 1964. aasta 18. detsembril Tartus ja suri lühikese haiguse järel ootamatu südame seiskumise tõttu 7. novembril Jõgeval. Ta lõpetas 1983. aastal Tartu 3. Keskkooli ja 1988. aastal Tartu Ülikooli ajaloo erialal. Jaan töötas aastatel 1988–1999 ajakirjanikuna ajalehes Vooremaa, üheksakümnendate esimesel poolel toimetas Jõgevamaal ka kohalikke raadiosaateid.

Alates 1999. aastast oli ta vabakutseline kirjutav ja raadioajakirjanik. Aastatel 1999–2009 oli Jaan füüsilisest isikust ettevõtja ning alates 2009. aastast kuni surmani OÜ Jaan-Ivo Lukas Meediabüroo juhatuse liige.

Jaan on teinud kaastööd ajalehtedele Vooremaa, Vali Uudised, Koit, Sakala, Terviseleht, Kalurileht ja Kesknädal ning portaalidele Külauudised, Kalev Meedia, Eesti Elu, samuti rahvusringhäälingu raadiouudistele, Vikerraadiole ja Raadio 4 saatele “Radius”. Ta on olnud mitmete raamatute kaasautoriks ja koostanud kalendreid.

Jaan valiti 2011. aastal Delfi rubriigi “Eesti Elu” aasta autoriks. Külauudised on tänanud teda tänukirjaga. Jaan tegi Külauudistele kaastööd ligi 11 aastat ehk portaali loomise algusest saati. “Kui omakandi inimestest ja nende tegudest märku ei anna, võib see kergesti tegemata jääda,” lausus Jaan 2017. aasta jaanuaris tänukirja vastu võttes. “Ja kui naljaga pooleks öelda, siis omakandi inimeste ja nende tegude kiitmine on sedavõrd oluline tegevus, et seda ei saa teiste hooleks jätta,” muigas ta siis.

Tänukirju tänuväärse meediatöö eest on Jaan saanud Jõgeva linnavalitsuselt ja linnavolikogult, maavalitsuselt, rahvakultuurikeskuselt jt.

Jõgeva lionsklubi presidendiks valiti Jaan esmakordselt 2013. aastal. Klubi presidendi ülesannetes oli ta kuni oma teekonna lõpuni. Jaani on autasustatud rahvusvahelise lionsklubi autasuga „Achievement Award Medal“.

Ta on juhtinud ajalehtede Punalipp ja Vooremaa ametiühinguorganisatsiooni ning Eesti Ajakirjanike Liidu Jõgeva sektsiooni.

Ajakirjanduslik tegevus oli Jaanile ühtaegu nii hobi kui elatusallikas. Teda paelus lugemine, ajaloolasena huvitasid ennekõike elulooraamatud, aga ka poliitika ja filosoofia. Mingist ajast alates tekkis hasart otsida Vikerraadio ja ETV internetiarhiivist aastakümnetevanuseid saateid. Nii näiteks kuulas Jaan huviga, mida rääkis väga palju aastaid tagasi esimene Eesti Raadio reporter Felix Moor. Ta oli õnnelikult põnevil, kui leidis Vikerraadio saate, mis kõneles kuuekümnendate aastate algul Jõgeva rajooni põllumajandusest.

Külauudised ja Eesti Kodanikuajakirjanduse Selts jäävad leinama suure südamega pikaajalist autorit.

Share via
Copy link
Powered by Social Snap