RIIGIKOGU JUHATUS KUTSUB OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE PUHUL HEISKAMA RIIGILIPUD

30. november, omariikluse põlistumise tänupäev, on lipupäev.
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Riigikogu juhatus, Eesti Muinsuskaitse Selts ja Eesti Lipu Selts kutsuvad üles tähistama 30. novembril omariikluse põlistumise tänupäeva ja heiskama selle puhul riigilipud.

„30. november on Eesti Vabariigi priiuse pööripäev, sest just siis saavad meie riigi vabaduse- ja vangipõlv ühepikkuseks,“ ütles Riigikogu esimees Jüri Ratas. „See tähendab, et iseseisva riigina oldud päevi ja okupeerituna oldud päevi on 104 aasta jooksul olnud võrdselt sama palju.“

„Kutsun Riigikogu juhatuse nimel üles kaunistama homme kõik majad sinimustvalgega, sest sellest päevast edasi on meie riik kestnud iseseisvana rohkem päevi, kui oleme elanud erinevate okupatsioonide all,“ ütles Ratas. Ta tegi Riigikogu juhatuse nimel ettepaneku heisata omariikluse põlistumise tänupäeva puhul riigilipud 30. novembri päikesetõusul ja langetada need päikeseloojangul.

Toompeal algab päev riigilipu heiskamisega Pika Hermanni torni kell 8.49. Lipu heiskamist assisteerivad Eesti Evangeelse Luterliku Kiriku (EELK) peapiiskop Urmas Viilma, 20. Augusti Klubi esindaja Rein Veidemann, Memento esindaja Peep Varju, kodutütar Marie Elisabeth Kleinot ja noorkotkas Erik Tinnuri.

Kell 10 algab Riigikogu konverentsisaalis priiuse pööripäevale pühendatud virtuaalkonverents, kus avasõnad ütleb Riigikogu esimees Jüri Ratas. Ettekannetega esinevad Teaduste Akadeemia president, akadeemik Tarmo Soomere, Tallinna Linnaarhiivi juhataja, ajaloolane Küllo Arjakas, Tallinna Ülikooli emeriitprofessor Rein Veidemann ning Eesti Rahvusringhäälingu teadustoimetaja Maarja Merivoo-Parro.

KU päevatoimetaja

Konverentsi saab jälgida otseülekandes Riigikogu veebilehelt
Videosalvestist istungist saab vaadata Riigikogu YouTube’i
kanalil

Riigikogu pressiteenistus

Samal teemal:

OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE PÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE TÄNUPÄEVA TÄHISTAMISEST

PRIIUSE PÖÖRIPÄEV – OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE

TRIVIMI VELLISTE: IME ON SÜNDIMAS!

KOLM MEEST KÕNELEVAD OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE PÄEVAST

PRIIUSE PÕLISTUMINE