OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE PÄEVA TÄHISTAMINE SINDIS

Lembit Lõhmuse kujundatud omariikluse põlistumise tänupäeva märk.
Fotokollaaž: Urmas Saard / Külauudised

Tänavu 30. novembril saab Eesti Vabariigi vabana elatud päevade arv ühe võrra suuremaks kõigi nelja sõjalise okupatsiooni päevade koguarvust, mis on 18 950. Meie riigis on olnud kaks lühemat Saksa okupatsiooni ja kaks Nõukogude Vene okupatsiooni, millest ei jäänud puutumata ka Sindi linn.

Kuue kodanikeühenduse üleskutsel tähistatakse seda ajateljel asuvat murdepunkti riigi erinevates osades omal viisil. Samuti tähistab riigirahvas saabuvat päeva Sindis. Eesti lipu selts on üks peamisi üleskutse tegijaid ja nii on enesestmõistetav ka Sindi osakonna initsiatiiv. Seltsi liikmed Eneli Arusaar Sindi gümnaasiumi algklasside õpetajana ja Ülle Ots Sindi lasteaia muusikaõpetajana kaasavad päeva tähistamisele eeskätt kõige nooremaid riigikodanikke.

Virve Osila. Foto: Matti Kämärä / Põhjarannik

Eneli Arusaar: „Tahtsime 10. novembril seitsmekümneviieseks saanud Virvele Mäetagusel esineda, aga koroona tõttu pidime heast kavatsusest loobuma. Teeme video ja saadame talle selle.”

Teisipäeval, 30. novembril algusega kell 11.15 toimub mõnekümne minuti pikkune kogunemine, mille käigus seisavad seltsi liikmed esinduslippudega Julius Friedrich Seljamaa monumendi juures lipuvalves. Neid abistavad Sindi gümnaasiumi õpetaja Arusaare klassi kaks noorhärrat. Lipu selts asetab monumendi ette sinimustvalgete lintidega pärja ja süüdatakse huvitava sõnademänguga põhjendatult jumalatosin küünalt. Arv üksteist ütleb samaaegselt meile: „Hoiame üksteist!”

Pidulik kogunemine algab helikandjalt tuleva hümniga. Sõna saab lipu seltsi ja Riigikogu kultuurikomisjoni liige Marko Šorin.

30. november, omariikluse põlistumise tänupäev, on lipupäev
Foto: Urmas Saard / Külauudised

Arusaar rääkis, et tal on valminud Virve Osila luulepõimik „Teel koju”. „Tahtsime 10. novembril seitsmekümneviieseks saanud Virvele Mäetagusel esineda, aga koroona tõttu pidime heast kavatsusest loobuma. Teeme video ja saadame talle selle.” Arusaare näiteringi kümnekonna õpilasega liitub ka kooli direktor Karel Alliku, kes deklameerib samuti Osilat. Tahtnuks, et Sten mängib tshellol „Mu kodu” ja „Ema süda”, aga arvatavalt külmade ilmade saabumisega jääb see siiski ära,” arutles Arusaar.

Ülle Ots ütles, et nende lasteaia laste hulk on alles otsustamisel. Lasteaia laul on “Üks laevuke”, Karin Muldma ja Illike Lõhmus. „Kui väga külm laulmiseks pole, saame ühe regilaulu merel seilamisest samuti laulda – kestusega umbes poolteist minutit,” rääkis Ots. Sindi lasteaed on alati olnud sarnastel tähtsatel kogunemistel esindatud oma väikeste lippudega.

Kogunemise lõpetab Kaitseliidu Pärnumaa maleva kaplan Johannes Kakko sõnavõtt.

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE TÄNUPÄEVA TÄHISTAMISEST

PRIIUSE PÖÖRIPÄEV – OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE

TRIVIMI VELLISTE: IME ON SÜNDIMAS!

KOLM MEEST KÕNELEVAD OMARIIKLUSE PÕLISTUMISE PÄEVAST

PRIIUSE PÕLISTUMINE

Share via
Copy link
Powered by Social Snap