MARIKA AAVASALU 33 TÖÖAASTAT KUREMAA RAAMATUKOGUS

Kuremaa raamatukogu teenekas juhataja Marika Aavasalu (keskel), paremal Jõgeva abivallavanem Angela Saksing, vasakul Jõgeva raamatukogu direktor Kristi Pukk.
Foto: Jaan Lukas

Möödunud reedel oli Kuremaa raamatukogus pidulik, kuid ka mõneti nukker päev. Raamatukogu juhataja Marika Aavasalu lõpetas kolmkümmend kolm aastat kestnud töö kohalikus kultuurikoldes.

Üldiselt oli 8. oktoober Marika Aavasalule tavaline tööpäev. Raamatuid käidi laenutamas ja tagasi toomas. Igaks juhuks oli raamatukogu perenaine siiski kohvi keetnud ja maiustusi varunud. Hommikupoolikul tuligi tänusõnu ütlema abivallavanem Angela Saksing, kes andis edasi oma mõtted Virve Osila luuletusega.

Kui oskad säilitada hingerahu,
siis masendust ei võta omaks meel.
Su päevadesse palju kaunist mahub
ning väsimustki ohjeldad sa veel.
Su kodu vajab sind ja sina teda,
saad elusoojust tulukese leel…
Nii kaua, kuni süda jaksab armastada,
sa oled olemas. Sa oled teel.

/Virve Osila/

Angela Saksing kinkis Marika Aavasalule Jõgeva valla sümboolikaga vihmavarju. Marika Aavasalu pikaajalist ja pühendunud tööd Kuremaa raamatukogus rõhutas Jõgeva raamatukogu direktor Kristi Pukk. Jõgeva raamatukogule alluvad veel Jõgeva valla maapiirkondades paiknevad raamatukogud.

Tänamas käisid Võrumaa saadikuks Vooremaal kutsutud kultuuriedendaja ja literaat Ene Raudkats koos Kuremaa tuuliku vesikmees giidist abikaasa Priidu Raudkatsiga. Nende kingituseks olid sügisannid koduaiast.

Marika Aavasalu töötas Kuremaa raamatukogus 1988. aastast. Ta on selle paiga üldkasutatava raamatukogu rajaja, sest varem asus Kuremaal raamatukogu vaid põllumajandustehnikumis.

Marika Aavasalu:

„Meelde on jäänud lugemishuvilised ja heatahtlikud lugejad. Huvitav on olnud korraldada kohtumisi kirjanikega, näitusi raamatukogus ja Kuremaa lossis. Loodan, et minu töö jätkamiseks leitakse inimene, kes armastab oma tööd ja huvitub kohalikust kultuuriloost. Kergeks ei maksa tööd raamatukogus kindlasti pidada.”

Marika Aavasalu on sündinud Rakveres, lõpetanud Tapa Muusikakooli flöödi erialal, Kehra Keskkooli ja Eesti Põllumajanduse Akadeemia ökonoomika ja organiseerimise erialal. Ta on pälvinud maavanem Aivar Koka tänukirja raamatukogu töö edendamise eest (2006) ja tunnistatud Jõgevamaa parimaks raamatukoguhoidjaks (2020).

Jaan Lukas