TAPIKU KÕRVITSAPÄEVAL PAKKUS VILJEELAMUST SETODE KOOR TARTUMAALT

Tartumaa setode leelokoor Ilolang ja eeslaulja Maria Noormets. Foto: Jaan Lukas

Põltsamaa vallas Tapikul neljandat korda toimunud kõrvitsapäeval tõi muusikalist külakosti setode leelokoor Ilolang Tartumaalt Nõost.

9. oktoobril Tapiku külaplatsile jõudnud setod äratasid oma rahvarõivastega ja ehetega kohe tähelepanu. Päevajuht Eleri Tiit pakkus võimalust esineda laululaval, aga seto kultuuritegijad eelistasid rahva keskel olemist, sest nii on parem publikut laulma ja tantsima kaasata. Leelotamise vahepeal pöördus Ilolanga eestvedaja Maria Noormets rahva poole ja meenutas kuidas ta käesoleva sajandi algul moodustas Põltsamaal paikkonna setode seltsi koos leelokooriga Kullakõso. Maria tuletas tänutundega meelde ühiskonnategelast Ants Paju, kelle toetusel istutati Sõpruse parki Seto kuningriigi puu. „Antsu tütar Angela töötab Värskas hambaarstina ja kannab uhkusega seto rahvarõivaid,” lausus Maria.

leelokoor loobus seekord osalemast Seto Kuningriigi Kongressist ja tuli Tapiku kõrvitsapäevale

2012. aastal asus Maria Noormets elama Tartumaale Nõo valda, kus tema eestvedamisel tuli Nõo kultuurimajas kokku lauluselts Ilolang. Nüüd tutvustas lauluselts omalaadse rahvakillu kultuuri ka Tapikul. „Ilolang annab erilise väärtuse asjaoluga, et leelokoor loobus seekord osalemast Seto Kuningriigi Kongressist ja tuli Tapiku kõrvitsapäevale. Nii võib öelda, et kongress ohverdati kõrvitsapäevale,” ütles MTÜ Tapiku Mõis eestvedaja Olev Kull, kes kutsunud Tapikule varemgi esinema erinevate soome-ugri hõimurahvaste kultuurikollektiive. „Näiteks möödunud aastal käisid esinemas vadjalased eesotsas Lembit Saarsaluga, kes ka ise rahvuselt vadjalane,” selgitas Kull sooviga hõimurahvaste Tapikule kutsumise traditsiooni jätkata edaspidigi.

Tapikul maitsti ja osteti kõrvitsatoite: salateid, pirukaid, kooke, tarretisi, bežeed jne.

Kõrvits pakub oma väljanägemisega ise välja huvitavaid võimalusi meisterdamiseks

Võisteldi kõrvitsalaternate meisterdamises ja toimus kõrvitsakostüümide konkurss. Hindamiskogu tunnistas esikoha vääriliseks Salme Allikheina kõrvitsalaterna. „Kõrvits pakub oma väljanägemisega ise välja huvitavaid võimalusi meisterdamiseks,” leidis Salme. Kostüümikonkursil pälvis peaauhinna pika ninaga nõida kehastanud Külli Sepp, lastearvestuses aga Madlen.

Kõrvitsapäeva korraldas Tapiku Külade Selts (aktiivsemad eestvedajad Eda Kasar ja Hiie Nugis). Koostööpartneriks oli MTÜ Tapiku Mõis. „Tapiku rahvas paistab silma talupojatarkuse ja pealehakkamisega,” arvas Põltsamaa vallavanem Andres Vään.

Tapiku Halloweeni festivalile pani lõpppunkti tuleetendus. Sündmuse läbiviimist toetasid Põltsamaa vald, Rehenäe talu MTP Tapiku Mõis, Eda Tordid, Tatramäe Mesi, Maiu Käsitöö, Viinamari OÜ ja Vilepill OÜ.

Jaan Lukas