JÕGEVAMAA PUUETEGA INIMESTE KODA UUES HUBASES KODUS

Hoone Jõgeva kesklinnas, milles paiknevad Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koja uued ruumid. Foto: Riina Mägi / Jõgeva vallavalitus

Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koda on selle huvigrupi igapäevasesse toimetulekusse ja heaolusse pühendanud kakskümmend üks aastat. Hiljuti oli rõõmsaks sündmuseks uute ruumide avamine Jõgeva kesklinnas Suur tänav 5 asuvas adminastriiv- ja ärihoones. Soolaleival käis ka Külauudiste infoveski.

Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koja uutes ruumides hakkavad silma avarus, mahedad värvitoonid, mööbli ja esemete ratsionaalne paigutus. „Kolimisplaane pidasime alates 2018. aastast. Varem asusime toonases Jõgeva Sotsiaalkindlustuse majas Ristiku tänaval. Seal oli küll pinda rohkem, kuid praegu on ruumilahendused paremad. Soodne on juba asukoht südalinnas, samas majas Jõgeva vallavalitsuse ja mitmete kauplustega. Varem asusime kolmandal, nüüd esimesel korrusel, rääkis Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koja tegevjuht Anne Veiram, kes töötanud aastakümneid sotsiaaltöö valdkonnas.

„Uutesse ruumidesse kolimisel olid meil abiks mitmed vabatahtlikud. Kõik, kelle poole pöördusime, olid väga lahkesti nõus meid nõu ja jõuga aitama. Meie kandi inimesed on väga vastutulelikud ja soovin kõiki abilisi tänada. Püsivalt on kojale headeks koostööpartneriteks olnud Jõgeva, Põltsamaa ja Mustvee vallavalitus, Arukate Akadeemia ja Jõgevamaa Pensionäride ühendus, Jõgevamaa Arendus- ja Ettevõtluskeskus, Jõgeva Koostöökoda ning mitmed teisedki asutused ja ettevõtted. Oleme Eesti Puuetega Inimeste Koja võrgustiku liige ja teeme koostööd teiste maakondlike kodadega” lisas ta.

Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koja uutesse ruumidesse on kaks sissepääsu: tänava ja hoovi poolt.

Eraldi ruum on ühingute juhatustele, seal on võimalus interneti kasutamiseks ja tuba raamatupidajale.

Puuetega Inimeste Koja uutes ruumidesse kogunevad koosolekuteks ja aruteludeks Jõgevamaa Kutsehaigete Ühingu, Jõgevamaa Vaimupuudega Inimeste Tugiühingu, Jõgeva Vaegkuuljate Ühingu, Jõgevamaa Puuetega Laste Vanemate Ühingu, Jõgevamaa Südamehaigete Ühingu, Jõgevamaa Tugikeskuse, Jõgevamaa Radikuliidi ja Reumahaigete Ühingu ja Jõgevamaa Vaegnägijate Ühingu liikmeorganisatsioonide inimesed. Suurima organisatsiooni Jõgevamaa Diabeetikute Seltsi kogu liikmeskonnale, keda kokku üle saja, korraga kojas ruumi ei jätku, mistõttu suuremaid koosolekuid peetakse Jõgeva haigla ruumides või kultuurikeskuses.

Kui Anne Veiramiga vestlesime, tuli tema jutule vanahärra, keda huvitas, kust ja kuidas juriidilist nõu saada. „Soovime oma teenuseid arendada, näiteks kogemusnõustamist, IT alast juhendamist jm. Eesti Puuetega Inimeste Koja projekt võimaldab puuetega inimestel tasuta õigusabi saada. Seoses koroonapiirangutega on sellised konsultatsioonid viimasel ajal enamasti küll telefonitsi toimunud, kuid inimeste abistamine oma õiguste kaitsmisel on väga oluline,” rääkis proua Veiram, kellel endal juriidilises valdkonnas kogemusi, mis saadud Põltsamaa vallas sotsiaaltööd juhtides. Seoses ametiga tuli sageli osaleda ka kohtuistungitel.

Jõgevamaa Puuetega Inimeste Koda soovitakse veelgi kliendikesksemaks muuta. „Otsime lahendust, kuidas meile pääseks sisse ka ratastooliga. Kas ehitada kaldtee või leida selleks mõni teine moodus? Hiljuti käis meil külas Eesti Liikumispuuetega Liidu tegevjuht Veiki Laane. Temaga läksime juttu ajama üle tee asuvasse restorani Kosmos, kuhu pääseb ka liftiga. Kõneaineks oli ka liikumispuuetega inimeste ühingu loomine Jõgevamaale, mis võib varsti teoks saada, Liia Stamm on andnud nõusoleku oma õla selle loomisele alla panema,” rääkis Anne Veiram.

„Inimesed, kes meie kojas oma rõõmude ja murdega käivad, on meie maakonna inimesed – kes jutukam, kes tagasihoidlikum ja vajab vestlemisel veidi ergutamist. Mõistmist ja abi vajavad aga kõik. Minule on iga kohtumine kordumatu, huvitav ja ühtlasi energiat andev,” lausus tegevjuht.

Jaan Lukas