JÕGEVAMAA MAAL ELAMISE PÄEV

“Kamari küla eided” Ave Nakuri kunstiteosel. Foto: Liia Lust

Jõgevamaa kogukonnad tutvustavad Avatud Külaväravatel maal elamise kunsti ja kunsti sõna otseses mõttes.

26 . septembril toimuvale sündmusele „Jõgevamaa maal elamise päev, avatud külaväravad” oodatakse huvilisi Adaverre, Kamarisse, Pajusisse, Kääpale, Sadalasse ja Sadukülasse. Eestvedajaks on Jõgevamaa Kodukandi Ühendus.

Jõgevamaa Kodukandi ühenduse juhatuse esimees Liia Lust märkis, et algselt pidi Jõgevamaal Avatud Külavärav saama teoks üleriigilise maalelamise päeva ühe osana. „Paraku võtab Liikumine Kodukant koostööpartneriteks vaid valdasid, mitte aga kogukondlikke organisatsioone. Arvestades seda ja viirusest tingitud olukorda otsustasime korraldada sündmuse Avatud Külaväravad, mis Jõgevamaal kujunenud traditsiooniks ja suunatud rohkem oma piirkonna inimestele, mitte kaugematele külalistele.”

Adaveres tutvustakse Avatud Külaväravate päeval mõisahoonet. Kogemusi on selleks saadud osalemisega „Unustatud mõisad” projektis.

Kanakasvatusnostalgia Kamaris

Kamaris on varasematel Avatud Külaväravate päevadel tutvustatud läbi külastusmängu ettevõtteid. Seekord on rõhuasetus mõneti teine. Avatud näitus tutvustab kunagist suurettevõtet Sakala tõulinnukasvatust, vaatamiseks pildid erinevatest kanatõugudest. Avatud on kunstnik Tiina Ojaste maalinäitus. Tema spetsiaalselt Avatud Külaväravate päevaks valminud maal „Muna ja sulg” loositakse välja sündmuse külastajate vahel, mistõttu tasub kõigil oma nimed kirja panna. Toimub laat ja oma küla kirbuturg, hoidiste konkurss, avatakse kohvik. Õhtu lõpetatakse oma küla peoga ansambli Funkitol muusika saatel.

Veinikoolitus Kääpal.

Kääpal on Avatud Külaväravate päeva tegevusalaks Saare rahvamaja õueala. Esinevad Kääpa lasteaiarühma Siilike lapsed, naisrühm Linely, segakoor Seviti. Rahvamaja teisel korrusel on kangatrüki õpituba. Skizze õpitoas saab omandada teadmisi ja oskusi dekoreerimiseks, juhendajaks Kai Tõnspoeg. Rahvamaja väikeses saalis on avatud näitus kohalike inimeste käsitöödest.

Hirveaia veinikeldri omanik Külli Must viib rahvamaja saalis läbi koolituse-degusteerimise käsitööveinide valmistamisest. Kebeli talu korraldab põneva avastusretke. Lapsed saavad mängida mänguhoovis, lennata Lennukiga.

Reet Linna. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Õhtupoolikul kell neli algaval kontserdil esinevad Reet Linna ja Tõnu Raadik. Avatud Külaväravad Kääpal korraldab Kääpa Ühistegevuse Selts koostöös Kalevipoja Kojaga.

Tõnu Raadik. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pajusis on paikkonna külade selts tellinud bussi, millega korraldatakse ekskursiooni piirkonna küladesse, sealsetesse taludesse, ettevõtetesse ja asutustesse.

Mälumäng Valdo Pandi õppimiskohas

Sadalas, kus koolis õppinud legendaarne teleajakirjanik ja mälumänguedendaja Valdo Pant, mängitakse mälumängu. Mälumängu küsimused on paikkonna kultuuriloo ja ajaloo teemadel. Mängitakse ka seltskonnamängu Inimpall.

Viljekava sisustavad segakoor Sõbrahing, rahvamuusikaühendus Tuustar, Sadala kooliõpilased ja lasteaialapsed, päeva lõpetab Sadala rahvamajas publiku ette astuv ansambel Naised köögis. Ansambli kontsert lükkus kevadel edasi, seoses viiruse levikuga.

Loomad, lilled ja meisterdamine

Saduküla piirkonnas ootavad külalisi talud ja põllumajandusettevõtted erinevates külades: Pööra külas veisekasvatusele spetsialiseerunud Piiri talu, Härjanurme külas Saarevälja osaühing kaasaegse talutehnikaga, Saarevälja talu lilleaed, perekond Voolaidi lilleaed, Sadukülas Moona talu, kus kasvatakse kanu.

Selgitakse välja parim küpsetis ja hoidis, Malle Kera õpetab meisterdama lõõtsaga pakendit. Huvilistele on avatud Saduküla raamatukogu ja lasteaiarühma ruumid. Esineb kogukonna lauluansambel.

Liia Lusti sõnul kutsuti Avatud Külaväravatel osalema kogukondi, kes on Jõgevamaa Kodukandi Ühenduse liikmed

Kunstielamused Ave Nahkurilt

Ave Nahkuri kaunistatud Adavere tunnel. Foto: Evi Rohtla

Arvestades möödunud aastast tänavakunstifestivali RUAL URBAN ART on tänavuseks siduvaks sõnaks kunst külades. Adavere tunnelisse on valminud Põltsamaalt võrsunud kunstniku Ave Nahkuri pildid „Väeloomad“, Kamaris valmis pildistamissein „Kamari küla eided tegid valmis aasta küla“. Ave Nahkur kaunistab 26 septembriks Saduküla kaupluse. Kunstiteemalisi üllatusi on oodata teisteski paikades.

Avatud Külaväravates kaasa löövates külades loositakse välja RUAL URBAN ART tänavakunstifestivalil valmistatud mikrofiiber käterätik.

Täpsemaid teateid 26. septembril toimuva kohta leiab Facebookist Avatud Külaväravad Jõgevamaal.

Projekti toetab Jõgevamaa Koostöökoda LEADER programmiga „Maakondlike ja tegevuspiirkonna ühisprojektide ja koolituste meede“.

Jaan Lukas