LOOMAAED KOGUB 10 TONNI KÕRVITSAID

Valmivad kõrvits ja õunad. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tallinna loomaaia tänavune kõrvitsakampaania kutsub osalema ja loomadele kõrvitsaid saatma laste- ja haridusasutusi üle Eesti. Eraisikutelt oodatakse põhjavärava kogumiskasti peamiselt õunu, porgandeid ja peete.

Kõrvitsaid kogutakse tänavu kampaania korras lasteaedadelt ja koolidelt piiratud koguses ehk kuni 10 tonni. “Suur rõõm on tõdeda, et kõrvitsate kogumisest on kujunenud tore traditsioon ning loomaaia ja loomade sõbrad on varasemalt kasvatanud ja saatnud tohutul hulgal kõrvitsaid. Kuna uute ekspositsioonide ehitustööde ja ümberkorralduste tõttu on loomaaias söödaladude ning ka kõrvitsate hoiustamise tingimused vähenenud, viime selle aasta kogumiskampaaniat läbi veidi teistmoodi ja väiksemas mahus. Selleks, et heategevuspisik saaks aga jätkuvalt laste südametes kasvada, kutsume selle aasta kõrvitsakampaanias osalema just lasteaedu ja koole,” selgitab kampaania koordinaator Helina Õunapuu tänavuse aasta kõrvitsate kogumise ideed.

Kõrvitsakampaanias on osalejate arv piiratud. Osalema on oodatud kuni 70 lasteaeda ja õppeasutust. Kõrvitsad aitab Eestimaa lasteaedadest ja koolidest kokku koguda ning tasuta loomaaeda transportida Omniva. Omniva operatsioonide juhi Evert Rööpsoni sõnul on nad rõõmuga loomaaiale partneriks, et kõrvitsad kenasti kõikjalt Eestist loomaaia asukateni jõuaks. “Kui igapäevaselt rõõmustame saabunud pakkide ja kirjade näol inimesi, siis kõrvitsakampaania näol saame nüüd saadetistega rõõmustada ka loomi,” lisas Rööpson.

Kuna enamiku loomaaia asukate toidulaual on kõrvitsatest populaarsemad aiasaadused hoopis õun, porgand ja peet, oodatakse eraisikuid sel sügisel neid vilju tooma põhjavärava kogumiskasti (Paldiski mnt 145).

2021. aasta sügisel eraisikutelt kogutavad aiasaadused ja kogused:

õunad – 3 tonni

porgand – 2 tonni

kaalikas ja peet – 1 tonn

Vältimaks haiguste ja seakatku ohtu, peavad kõik aiasaadused olema kindlasti kasvanud alal, mis on piiratud ja kuhu metsloomadel puudub ligipääs. Sealjuures tasub loomadele tuua vaid sellise kvaliteediga vilju, mida ka inimesed ise söövad. “Vastuvõetavate köögi- ja puuviljade puhul kehtib põhimõte, et kui need on juba isegi veidi riknenud ja ka inimene neid enam süüa ei soovi, siis ongi need targem ära visata või komposteerida. Jälgime hoolega, et loomaaia loomade söögilaual oleks kvaliteetne tooraine. Samuti palume loomadele söögiks antavale mitte peale joonistada ega kirjutada. Toredaid pilte, luuletusi loomadest ja kõrvitsatest ootame paber- või digikandjal,” rõhutab Tallinna loomaaia söödaköögi juhataja Katerina Reiska.

Traditsiooniline kõrvitsapidu Tallinna loomaaias toimub 30. oktoobril.

KU päevatoimetaja