Piltuudis: PÄEV ENNE VILJANDI PÄRIMUSMUUSIKA FESTIVALI ALGUST

Fotogalerii

Viljandi pärimusmuusika festivali algusele eelneval päeval tehtavad ettevalmistused. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Homsest algava Viljandi pärimusmuusika festivali viimased ettevalmistustööd käisid täna kogu päeva. Külauudiste reporter jälgis mõtestatud sagimist mingi osa päevast kaameraga ja astus korraks sisse folgi staapi, kus kõigil oma ülesanded teada ning käis samuti väga vilgas tegevus.

Annika Vihmann, Viljandi pärimusmuusika keskuse turundus- ja kommunikatsiooni juht ning üks festivali korraldajatest tutvustab festivali kava. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Annika Vihmann, Viljandi pärimusmuusika keskuse turundus- ja kommunikatsiooni juht ning üks festivali korraldajatest, kutsus peamaja paraadnal seisva uudistaja lahkelt staapi, kus parajasti oli algamas lõuna paus. Siiski leidis Viljandi folgi staabi- ja olmepealik Hannele Känd enne lõunale minekut pisut aega, et külalisega veidi mõtteid vahetada. Kõige rohkem vaba aega näis olevat folgi maskotil Ruul, kelle rinda ehtisid rohked kaela riputatud sildid. Renate Urba võttis armsa Ruu pildistamise ajaks kenasti sülle.

Känd rääkis, et kuigi tänavu on kogu kontsertkava koondatud lossimägedesse ja linna teistes paikades sarnaselt eelnevatele aastatele midagi ei toimu, pole siiski festivali esinemiste mahtu vähendatud. Senise ühe Kirsimäe asemel toimuvad nüüd kontserdid mõlemal Kirsimäel. Toitlustamise asukohti on väheke muudetud ja söögipaikasid on vähendatud. Koondatud on ka vabatahtlikke ridasid. Kui mõnedel aastatel on nende hulk olnud neljasaja kandis, siis tänavau on Hannele sõnul neid ca 150 abilist vähem. Välismaalasi kaasatakse nende seast, kes siin mingil põhjusel juba kohapeal viibivad, näiteks üliõpilased.

Tallinnast kell 13.47 Viljandisse jõudnud rongilt astus perroonile hulga rahvast, kellest suur osa olid folgile saabunud. Raudteejaamast folgi alale jõuab parajalt tempoka astumisega kõigest paarikümne minutiga, rattaga muidugi kiiremini ja bussiga mõne minutiga. Aga kui suurt kiiret ei ole, tasub kindlasti selle vahemaa läbida rahulikult jalutades ja nautida järjest kaunimaks muutuvat Viljandit. Ka Tallinna tänav on saanud uue ilme. Nii raudteejaamast kui bussijaamast folgile minnes näitab linn ennast eeskujulikult korda tehtud linnana. Kuid samuti on mõnus astuda mööda vanalinna munakivisillutisega kaetud tänavaid.

Viljandi uueneb ja folk kestab.

Urmas Saard