UMBUSI KÜLAS NÄEB BUDDHA JALAJÄLGI

Sarnath. Foto: Märt Läänemets

22. juulil kell 19.00 avatakse Jõgevamaa Põltsamaa vallas asuvas Umbusi Budismi Keskuse galeriis Märt Läänemetsa fotonäitus „Buddha jalajäljed Biharis“.

Kaks ja pool tuhat aastat tagasi elanud ning kogu Aasia kultuuri mõjutanud Buddha rändas ja õpetas tänapäeva India vaese agraarosariigi Bihari territooriumil, mis pole suurem Eestist. Kohad, kus ta viibis, peeti meeles ja tähistati hiljem mälestusehitistega.

2015. aasta oktoobris-novembris külastas Märt Läänemets kuut Buddha eluga seotud paika. Läbi kaamera objektiivi fikseeritud poolsada fotohetke püüavad edasi anda muljet ja atmosfääri, mida ta oma lühikesel reisil Biharis koges. Näituse autor Märt Läänemets on eesti orientalist, Eesti Akadeemilise Orientaalseltsi president ning arvukate tõlgete ja arvamuslugude autor.

Umbusi avatud budismi keskus asub Umbusi küla keskel endises koolimaja hoones. Kohaletulekuks kaugemalt ja bussiga kas Tallinna või Tartu poolt tuleb sõita Puhu risti või Põltsamaale. Sealt on Umbusile 12 km. Umbusile sõidavad Põltsamaalt kohalikud bussid. Tartust on Umbusile umbes 50 km. Tartu maanteelt tuleb Pikknurmest keerata Umbusile.

KU päevatoimetaja

Share via
Copy link
Powered by Social Snap