KUNSTNIKU SEKSUAALSE VÄGIVALLA KOGEMUSEST

Fotogalerii

Mare Tralla näituse “Enne ja pärast” avamisel Pärnu endise vangla ruumis. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Eile avati Pärnu endises vanglas kunstnik Mare Tralla näitus “Enne ja pärast”. Pärnu Kunstinädala raames on täna kella ühest kunstnik taas kohal ja tutvustab väljapanekut.

Kunstiteadlane Marian Kivila põhjendas näitust avades koha valikut Pärnu omaaegses vanglas sellega, et Mare Tralla kõneleb installatsioonide vahendusel lapsepõlve traumadest, dramaatilistest ja halbadest kogemustest. „Et võibolla on just vangla kontseptuaalselt selleks puhuks hea koht.”

Samas manitses Kivila mitte kõiki ühe korraga galeriisse sisenema, sest tegemist on hästi audiovisuaalse näitusega. „Muidu ei kuule. Te võite rahulikult nelja-viie kaupa siseneda.” Samuti polnud lubatud kusagile väga kaugele vangla territooriumile hulkuma minna. Tuleb jälgida punavalge värvides lintidega märgistatud piirdeid.

“Enne ja pärast” on ruumiline installatsioon kuuldemängu, video, fotode ja joonistustega. Joonistustega jätkas Tralla veel pärast näituse avamistki ja lasi neil langeda keset ruumi asuva laua alla.

Alles siis kui saame teadlikuks sellise sündmuse toimumisest, hakkame otsima märke, mis võiksid seda kogemust avada.

Vaadates lapsepõlvefotosid perest või sõpradest, siis ei pruugi mõelda sellele, et need võiksid kujutada kedagi kas enne või pärast seksuaalse vägivalla kogemust. Alles siis kui saame teadlikuks sellise sündmuse toimumisest, hakkame otsima märke, mis võiksid seda kogemust avada. Tralla loobki näitusel taolise audiovisuaalse keskkonna, mis peegeldab tema lapsepõlve ja sellega seotud traumaatilisi kogemusi, sest selliste kogemustega seotud hirmud ja tabud muudavad nendest asjadest kõnelemise pea võimatuks.

Valminud projekt on autorile üle paarikümneaastase mõttetegevuse tulemus.

Ruumis liikudes saavad külastajad kuulata kuuldemängu, mis põhineb mitmetel vestlustel, mida kunstnik on aastate kestel jutustanud oma sõpradele, pere liikmetele ja terapeutidele.


Näitus toimub Pärnu Kunstisuve festivali ühe osana ning Pärnu Kunstinädala ühendprogrammina. Näitust korraldab Avangard Galerii MTÜ ja see jääb avatuks kuni 31. juulini.

Urmas Saard

Samal teemal:

MARE TRALLA NÄITUS „ENNE JA PÄRAST” KUNAGISES PÄRNU KINNIMAJAS