MARE TRALLA NÄITUS „ENNE JA PÄRAST” KUNAGISES PÄRNU KINNIMAJAS

Endise Pärnu vangla Laatsareti tänava poolsed väravad, mille kaudu pääseb Mare Tralla näitusele “Enne ja pärast”. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Laupäeval, 17. juulil kell 17:00 avatakse endise Pärnu vangla ruumides Mare Tralla isiknäitus “Enne ja pärast”, mis jääb avatuks kuni kuu lõpuni.

“Enne ja pärast” on ruumiline installatsioon kuuldemängu, video, fotode ja joonistustega. Näitus viib publiku rännakule kunstniku traumaatilisse lapsepõlve tõstatades küsimusi väärkohtlemisest ja traumast.

me ei mõtle sellele, et need võivad kujutada kedagi kas enne või pärast seksuaalse vägivalla kogemust

Kui me vaatame lapsepõlvefotosid oma perest või sõpradest, siis me ei mõtle sellele, et need võivad kujutada kedagi kas enne või pärast seksuaalse vägivalla kogemust. Näod võivad olla naeratavad, sünged, kurvad, ükskõiksed, kissitavad, vihased, uhked. Ainult siis kui me teame, et selline sündmus on aset leidnud, hakkame otsima märke, mis võiksid sellest kogemusest rääkida, võib-olla me küsime: mida sa tunned, kui sa sellele mõtled? Et neid jälgi nähtavaks, kuuldavaks, aimatavaks teha, loob Mare Tralla audiovisuaalse keskkonna, mis peegeldab tema lapsepõlve ning sellega seotud traumaatilisi kogemusi. Tabud ja hirmud, mis on selliste kogemustega seotud, muudavad nendest rääkimise pea võimatuks. See projekt on autori jaoks üle 20 aastase mõtteprotsessi tulemus.

Ruumis ringi liikudes on külastajatel võimalus kuulata kuuldemängu

“Enne ja pärast” on ruum, kus suhted ja proportsioonid on muutunud ning kus märkamatutest detailidest on saanud kõige olulisemad tähenduste kandjad. Ruumis ringi liikudes on külastajatel võimalus kuulata kuuldemängu, mis põhineb erinevatel vestlustel, mida kunstnik aastate jooksul on oma kogemusest rääkides pidanud sõprade, pere liikmete ja terapeutidega.

Näitust korraldab Avangard Galerii MTÜ. Näitus toimub Pärnu Kunstisuve festivali ühe osana ning Pärnu Kunstinädala ühendprogrammina.

18.07 toimub Pärnu Kunstinädala raames kell 13:00 ekskursioon näitusel. Kunstnik on kohal ja tutvustab väljapanekut.

Näitus on avatud teisipäevast pühapäevani 15-19. Asukoht: endine Pärnu vangla, Sillutise 1, Pärnu. NB! Sissepääs Laatsareti tn poolsest väravast.

KU päevatoimetaja