BETTI ALVERI MUUSEUMIS TUTVUSTATAKSE SORDIARETUSE AJALUGU

Esemeid sordiaretuse ajaloost. Foto: Jaan Lukas

Jõgeval raudtee ääres paiknevas Betti Alveri muuseumis avatud näitus „Jõgeva aleviku ajalugu ja tänapäev” on pühendatud selle paigaga seotud sajandivanuse Eesti sordiaretuse möödanikule.

Näitusele tõi ajaloolisi esemeid tänapäeval sordiaretuse traditsioone jätkava Eesti Taimekasvatuse Instituudi vanemagronoom Meelis Kruusoja. Nii näeb kunagi teaduslikuks tööks kasutatud uurimisvahendeid, tööriistu, fotosid ja dokumente.

Eriti põhjalikult tutvustatakse Jõgeva spordikasvanduse, hilisema Sordiaretusjaama esimese direktori, põllumajandusdoktor Mihkel Pilli (1884-1951) elu ja tööd. Eksponeeritakse tooli, mis paiknes Mihkel Pilli kabinetis. Kas Pill tegi sellel toolil ka igapäevatööd pole teada.

Pill aretas 19 teraviljasorti. Ta uuris aastaid nisu sobivust saiajahuks, mistõttu teda kutsutakse „Eesti saia isaks.”

Möödunud aastal täitus sada aastat spordiaretuse algusest Jõgeva alevikus.

Eesti sordiaretuse pühamusse on mõistagi jõudnud igapäevaelu, ka poliitika. Näitusel näeb sinimustvalget laualippu, mis asus laual siis kui 1991. aastal külastas Jõgeva Sordiaretuse Instituuti valitsusjuht Edgar Savisaar.

Näitus jääb avatuks 17. juulini.

Jaan Lukas

Share via
Copy link
Powered by Social Snap