TÜRI LINNA SÜNNIPÄEVAKS ISTUTATAKSE NOORI KIRSIPUID

Kirsiõites maikuu. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tänavu kevadel kutsus kevadpealinna toimkond osalema Hooandja projektis “Türi kirsiõitesse”. Tänasega saadi teha vahekokkuvõtet, sest 9. mai seisuga lõppes Hooandja projekt.

Hooandja kaudu toetas algatust 171 inimest ja ühiselt koguti 3484 eurot. Sellele lisandub Türi kultuurikeskuse infolauas annetanute 18 nime, kes andsid sularahas kokku 295 eurot. Kultuurimajas on toetuskast jätkuvalt avatud kuni linna sünnipäevani, 2. juulini. Kevadpealinna toimkonna teatel on praeguse seisuga kogutud 189 annetaja panusel 3779 eurot.

„Nüüd on kevadpealinna toimkonnal aeg ette võtta järgmine samm – komplekteerida kingitusi, s.h piknikku neile, kes toetasid 95 ja enama euroga,” kirjutatakse valla kodulehel. Ühtlasi öeldakse suur tänu kõigile, kes õla alla panid. Hooandja kingitused antakse hooandjatele üle Türi linna 95. sünnipäeval.

Kirsiõites maikuu. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Täna leidis koha teabetahvel, mis võimaldab lugeda kirsipuu allee alguslugu. Türi linna 80. sünnipäevaks istutati 2006. aastal vabatahtlike abiga järve äärde 155 dekoratiivkirsipuud “Accolade”. Mais puhkeb kevadpealinna järve ääres õitsele kirsiallee, mille roosamannalist õitemerd käib igal aastal õitsemise tippajal imetlemas tuhandeid inimesi üle terve riigi.

Kirsialleel asuvatel pinkidel istudes võib imetleda vaadet Türi kiriku torni harukordsele värvitud kukele. Saab jälgida sinikaelpartide hääletut liuglemist peegelsiledal veel, kuulata lindude vaheldusrikast lauluviisi ja lihtsalt nautida tervistavalt mõjuvat hetke looduse rüpes.

Paraku märkab tähelepanelik silm, et pea 15 aastat tagasi istutatud 155-st kirsipuust osad kuivavad ja vajavad asendamist.

Türi linna 95. sünnipäevaks tahetakse kuivanud puude asemele istutada uued istikud. Lisaks järveäärsele kirsialleele kavatsetakse tuua õite ilu linna südamesse rahvale lähemale.

Urmas Saard