RÄNDNÄITUS „KODUKOHA KOMPASS” OTSAGA RAPLAS

Rändnäitus “Kodukoha kompass”. Foto: Eesti Koostöö Kogu

Alates homsest Raplamaa Keskraamatukogus peatuv rändnäitus „Kodukoha kompass“ avab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ja ärgitab neil teemadel kaasa mõtlema. Kompass-kettale kogutav kohalike hinnang näitab otsustajatele, millega inimesed on oma linnas rahul ja milles nähakse veel arenguruumi.

Eesti Koostöö Kogu avab homme, 11. mail kell 15 Raplamaa Keskraamatukogus näituse „Kodukoha kompass“. Väikelinnades rändav näitus vaatab linnaruumi ja inimeste heaolu vahelisi seoseid ning kutsub kohalikku kogukonda väiksemate ja suuremate sekkumistega ka ise oma elukeskkonda parandama. Näituse avavad Eesti Koostöö Kogu juhataja Kairi Tilga ja Rapla vallavanem Meelis Mäe.

Näitus tõukub eelmisel suvel ilmunud Eesti inimarengu aruandest 2019/2020 „Linnastunud ühiskonna ruumilised valikud“ ja uurib, mis teeb ühest ruumist (linnast, linnaosast, külast, tänavast, keskväljakust) meeldiva paiga, kus inimesed soovivad olla. Kuidas ruum, milles viibime, mõjutab meie tervist, heaolu ja õnnetunnet! Aga ka piirkonna majandust ja atraktiivsust.

Näitusega on kaasas ka praktiline kompass-ketas, mis annab kohalikele lihtsa raamistiku oma kodukoha avaliku ruumi kvaliteedi hindamiseks ja ruumiteemaliste arutelude pidamiseks. „Meie eesmärk on kogukondi inspireerida, anda inimestele teadmisi avaliku ruumi mõjust meie igapäevaelule ning mis põhiline, et tekiks elukeskkonnateemaline edasiviiv arutelu”, sõnas Kairi Tilga. „Loodame, et näitus aitab kohalikel märgata oma linna uue nurga alt, näha selle potentsiaali.”

Rändnäitus “Kodukoha kompass”. Foto: Eesti Koostöö Kogu

„Kindlasti annab see hea võimaluse mõelda ja näha laiemat pilti sellest, milline elukeskkond meil siin on ja kuidas linnaruum võiks muutuda. Erinevad mõtted ja ideed toovad meie ühise eluruumi planeerimisele ja arendamisele ainult head!“ sõnas Mäe.

Näitus rändab aastaga ümber Eesti, peatudes üheteistkümnes väikelinna keskraamatukogus. Näitusekohtade valiku kaudu soovitakse juhtida tähelepanu raamatukogude vaimsele heaolule, sidususele ja võrdsust loovale rollile avalikus ruumis.

Seni on näitus toimunud Paides, Rakveres, Narvas, Põlvas ja Võrus. Raplasse jääb näitus 7. juunini. Edasi peatub näituss Haapsalus, Kuressaares, Kärdlas, Valgas ja Viljandis.

Näitust korraldab Eesti Koostöö Kogu ja toetab Eesti Kultuuriministeerium ning Kultuurkapital; kuraator on Kairi Tilga, autorid urbanistid Teele Pehk ja Elo Kiivet.

KU päevatoimetaja