MASSÖÖRI KUTSEGA MEES SOOVIB TÕUSTA RIIGI PRESIDENDI AMETISSE

Fotogalerii

Aivo Peterson. Foto erakogust

Ennast Eesti Vabariigi presidendi kandidaadina esitlev Aivo Peterson korraldas 9. mail Pärnus ürituse, kus arutati südika mehe presidendikampaaniaks valmistumise võimalusi, allkirjastati tema poolt koostatud manifest, jagati teavituslehti, nimelisi pastakaid, pisimeenetena puidust võtmehoidjaid ja tillukesi magnetkinnitusega infosilte.

TV3 kevadhooaja viimases saates „Märgatud Eestis“ tutvustati 1. aprillil Otepääl sündinud ja Narva-Jõesuus elavat ning töötavat massööri Aivo Petersoni, kes on valmistunud juba paar aastat presidendiks kandideerimiseks. Saate autori ja juhi Taavi Libe sõnul leidub Eestis tohutult palju põnevaid persoone, sündmusi ja paradokse, mis ei pruugi mahtuda tõsise uudistesaate või glamuurse stuudiosaate konteksti, ent mis väärivad kajastamist. Kui naljapäeval võis televaataja seda lugu pidada tõsimeelselt ka heaks huumoriks, siis läinud pühapäeval Pärnus toimunud sündmust ei saanud enam aprillinaljaga seostada.

Petersoni esindav pärnakas Pille-Riin Errit rääkis Külauudiste infoveskile, et esmalt koguneti väikese seltskonnaga Supeluse tänaval asuvasse majja, kus võeti vastu ja allkirjastati „Kõigi eestimaalaste manifest”. Esimesena andis allkirja Peterson.

Sealt liiguti edasi Iseseisvuse väljakule, kus Peterson pidas kõnet ja luges manifesti täies pikkuses ette. Kohalviibinute küsimustele andis presidendiks pürgija vastuseid ja jagas väikseid kingitusi. Erriti sõnul oli väljakul inimesi väga vähe, aga eesmärgiks polnudki suurt rahva kogunemist teha. „Aga need, kes olid, elasid väga kaasa ja esitasid Aivole küsimusi,” lausus Errit, kes tõi näiteid esitletud manifesti tekstist. Selles kirjutatakse, et igal inimesel peavad olema õigused ja vabadused, olenemata tema rassist, nahavärvusest, soost, keelest, usundist, poliitilistest või muudest veendumustest, rahvuslikust või sotsiaalsest päritolust, varanduslikust, seisuslikust või muust positsioonist.”…Kadriorust ja Toompealt üle Eesti laiali valguv “poliitiline soo” hävitab riiki ja tema tulevikku, eelkõige meie pensionipõlve, eelkõige meie noorte tulevikku… Külvab kaost ja promob lootusetust,” vahendas Errit katkeid manifestist. Kandidaadi esindaja sõnul loodab Peterson sarnaste üritustega panna aluse uuele erakonnale, millele rahvas võiks kindel olla. „Sest rahvas on pettunud ja väsinud praegustest poliitikutest ja Eesti elu korraldusest.”

Vabariigi Presidendi valimise seaduse järgi valib Vabariigi Presidendi Riigikogu. Kui Vabariigi President jääb Riigikogus valimata, valib presidendi valimiskogu. Vabariigi Presidendi kandidaadiks võib üles seada sünnilt Eesti kodaniku, kes on vähemalt 40 aastat vana. Aivo Peterson saab neljapäeval 51-aastaseks. Äriregistri andmeil kuulus ta kuni aastani 2011 Sotsiaaldemokraatliku Erakonda, varem oli Eesti Keskerakonna liige. Peterson õppis Jäneda Põllundustehnikumis.

Urmas Saard