VALITSUS TOETAB KESKKONNAMAJA EHITUST

Eskiispilt tulevasest keskkonnamajast. MA 3D peasissekäigu esine väljak. Autor: Kino Maastikuarhitektid OÜ

Eesti kõige keskkonnasõbralikum riigihoone kerkib Tallinna mereäärsesse kvartalisse. Valitsus otsustas toetada ja rahastada keskkonnamaja ehitust.

Eskiispilt tulevasest keskkonnamajast. 3D üldvaade katusekonstruktsioonidega. Autor on Kino Maastikuarhitektid OÜ

„Keskkonnamaja on Eesti esimene puitarhitektuuriga riigihoone, mis hakkab oma keskkonnasõbralikkusega kandma valdkonna suunanäitaja rolli ja millest teisalt kujuneb rohepöörde kompetentsikeskus,“ ütles keskkonnaminister Tõnis Mölder.

„Keskkonnamajas leiab ruumikitsikuses vaevlev Eesti Loodusmuuseum endale nüüdisaegse ja väärika kodu, et olla atraktiivne kõigile külastajatele lasteaialastest turistideni,“ lausus Mölder. Ministri sõnul on uude hoonesse kavandatud nüüdisaegsed fondihoidlad, teadlaste tööruumid, püsinäituste hoone ja ajutiste näituste saal. „Kokkuvõttes annab see võimaluse tegevust laiendada ja lubab oluliselt suurendada külastajate arvu.”

Keskkonnamajja koonduvad ka Keskkonnaministeeriumi, Keskkonnaameti, Keskkonnaagentuuri ja Keskkonnaministeeriumi Infotehnoloogiakeskuse Tallinna struktuuriüksused. Minister toonitas, et uues kohas Eesti Loodusmuuseumiga tekkiv sünergia aitab kaasa keskkonnahariduse arengule, uute teadmiste sünnile ning keskkonnaeesmärkide saavutamisele.

Eskiispilt tulevasest keskkonnamajast. MA 3D siseõu. Autor on Kino Maastikuarhitektid OÜ

Keskkonnamaja projekteerimisel võetakse aluseks rahvusvahelise arhitektuurikonkursi võidutöö, mis pakkus ühe suure hoone asemel välja kolmest hoonest koosneva, linnakvartalina toimiva keskuse. Tallinnasse Meremuuseumi lennuangaaride ja Noblessneri sadamalinnaku vahele, aadressile Vesilennuki 12, kerkib kolmest puithoonest koosnev ansambel: Viiekorruseline büroohoone (dokihoone), neljakorruseline büroohoone (linnamaja) ja muuseumi püsinäituste maja.

44,1 miljonit eurot maksva keskkonnamaja ehitust rahastatakse võrdsetes osades CO₂ kvoodi müügi rahast ja Riigi Kinnisvara ASi eelarvest.

Eskiispilt tulevasest keskkonnamajast. AR 3D sisevaade, ELM püsinaituste saal. Autor on Kino Maastikuarhitektid OÜ

Maja projekteerimine lõpeb tänavu mais. Praegu käib projekti ekspertiis ja tellijapoolne läbivaatus. Projekti kooskõlastamise järel on olemas ehitusluba ja valmidus kuulutada välja ehitushange.

Kavatsuste kohaselt alustatakse ehitusega järgmise aasta märtsis. Keskkonnamaja peaks valmima 2024. aasta sügisel.

KU päevatoimetaja