SEKS VAIMSE TERVISE TEENISTUSES

Terviselehe värske number. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Nii seksuaalelu kui vaimse tervise küsimused on pikka aega olnud teemad, millest avameelselt rääkimine pole olnud „kohane”. Saati siis kahest nii ebamugavust tekitavast teemast koos… Kuid just koos neist rääkida ongi vaja – eriti praegu – sest nendevaheline seos on väga tugev, kirjutab täna paljudesse postkastidesse jõudnud Terviseleht artiklis „Kuidas seks aitab vaimset tervist hoida”. Artikli allikatena märgitakse: Psycom, ScienceDirect, Healthline.

Seksuaalsus saadab meid sünnist surmani

Seksuaalsus – mis ei tähenda tingimata ja kaugeltki ainult suguakti, nagu tihti mõeldakse – on inimese baasvajadus ja selle eitamine on asjatu ning inimesele endale kahjulik. Seksuaalsus saadab meid sünnist surmani.

Selge on see, et seksuaaltervis ja vaimuhaigused võivad üksteist mõjutada ja isegi probleeme või heaolu kinnistada.

Seksuaalse aktiivsuse langus võib olla seotud ärevuse ja depressiooni üha suureneva määraga, ülekaalulisuse-epideemiaga ning ühtlasi näib füüsilise ja loomuliku kontaktiga konkureerivat kogu ekraaniga elektroonika.

See, et meil pandeemia ajal seksiisu väheneb, on normaalne reaktsioon, ütlevad ühed spetsialistid. Ja neil on ju õigus. Kui sind vaevab eksistentsiaalne stress – näiteks pole sul lihtsalt raha, millest elada, aga kohustused on – ütleb keha, et see pole hetk paljunemiseks ja naudinguks ning hormoonid on hoopis teistel radadel toimetamas. Nii tapab pandeemia meie libiidot.

Kui on paariline, siis pole esimene asi kohe ennast kangelastegudele piitsutada, vaid võiks alustada sellest, et te puudutate teineteist. Mitte eelmängu mõttes, vaid lihtsalt õrnuse, armastuse või tähelepanu näitamise mõttes.

Esimeseks asjaks ei peaks olema metsiku seksi ootus

Esimeseks asjaks ei peaks olema metsiku seksi ootus, vaid aus-õrn segu puudutustest ja jutuajamisest tahtmistest, hirmudest, ootustest.

Ärevus on meestel üks suurimaid erektsioonihäireid soodustavaid tegureid. Kui siis nihu läheb, muutub mees veel ärevamaks, mis kinnistab erektsioonihäireid.

Ärevusega võitlevatel naistel võib olla probleeme erutumise või orgasmi tekkimisega või kogevad nad vahekorra ajal isegi füüsilist valu.

Depressiooni puhul peab meeles pidama, et iha alanemist võivad põhjustada ka ravimid, kuid teisalt on seksuaalelu parandamine siin veel olulisema terapeutilise toimega.

On spekuleeritud, et pandeemia tekitab uue seksrevolutsiooni, kus kõige tähtsamale kohale asub nn tehnoseks – ehk siis seksting, zoom, porno, mänguasjad, dildod, vibraatorid, nukud jne. Näib, et see pole nii. Rahulolu ja vaimse tervise mõttes on teist inimest asendada siiski väga raske – eriti pikaajalisemas perspektiivis.

Kui seksivaimu kadumine oli esimene asi, mis pandeemia mõjul sinu kehast kadus, siis on lootust, et see tuleb ka esimesena tagasi

Kuigi uuringud näitavad, et vähemalt pooltel paaridel on seksielu läinud selgelt allamäge nii hulga kui kvaliteedi mõttes, on ka viiendiku jagu paare, kellel on asjad hästi või pareminigi kui enne. Nende eripäraks on uuenenud-laienenud seksimenüü.

Kui seksivaimu kadumine oli esimene asi, mis pandeemia mõjul sinu kehast kadus, siis on lootust, et see tuleb ka esimesena tagasi, kui pandeemiast jagu saadakse. Aga kui natuke initsiatiivi ilmutada, siis võib see juhtuda juba homnepäev!

Löö menüü lahti, aruta seda oma partneriga ja naudi!

Terviseleht on ka Facebooki vahendusel jälgitav.

Urmas Saard

Samal teemal:

ILMA TABUDETA „ANASTASIA SEKSIRAAMAT”

NOORED TEGID ETTEPANEKU TÕSTA SEKSUAALSE ENESEMÄÄRAMISE VANUSEPIIR KUUETEISTKÜMNELE