MAA PÄEVAL MAAKERA MEIE PEOPESAL

EENA Pärnu klubi Maa päeval Pärnu lastekülas. Foto: EENA Pärnu klubi

Eilse rahvusvahelise Maa päeva tegemistega ühinesid Eesti Ettevõtlike Naiste Assotsiatsiooni (EENA) Pärnu klubi naised juba eelmise päeva õhtul, kui kogunesid Pärnu lasteküla õuele.

Klubi liikme Kadrin Kärneri teatel tulid 21. aprilli tööpäeva lõppedes linna ettevõtlikud naised Pärnu Laste ja Noorte Tugikeskuse juurde põõsaid istutama. Taimed kasvatas ette Viljandimaal Polli külas asuv Seedri puukool, mis on tegusate naiste suurtoetaja. Ka tugikeskuse töötajad ei jäänud kõrvaltvaatajateks. Labidate ja rehadega varustatud üle linna naiste üllatuseks ootasid neid ees kaheksa valmis kaevatud auku. Istutati viis söödavate marjadega sinikuslapuud ja lisaks neile kolm südajas aktiniidia põõsast, mille viljad olevat tõelised askorbiinhappe pommid.

Maa päeval kutsuti üles andma maaemale keskkonnahoidlikku lubadust, mida aasta kestel kuni järgmise Maa päevani pidada

Meeleolukalt kulgenud töine õhtupoolik päädis tugikeskuse hoovil Maa päeva tutvustava plakati nähtavale riputamisega ja ühise piruka söömisega. Kadrini sõnul on nende tegevuse eesmärgiks teha head nii abivajajatele, kui ka anda oma panus rohelisema ja hoolivama maailma jaoks. Maa päeval kutsuti üles andma maaemale keskkonnahoidlikku lubadust, mida aasta kestel kuni järgmise Maa päevani pidada.

Kadrin tunnistab tagasihoidlikult, et tema kokkupuude Maa päeva ja rohelise ja hooliva liikumisega polevat eriti sügav. Aga ta selgitab, et selle liikumisega toimuvad pea iga paari nädala tagant veebiseminarid, kus astuvad üles Eestis tuntud teadlased ja praktikud. Pakkudes tasuta loenguid kõnelevad nad ohutumatest valikutest oma kodudes, räägivad loodussäästlikumast tegevusest või sellest kuidas valmistada ise näiteks kosmeetikat. Kadrin on nende seminaride moderaator ja ta ise püüab olla võimalikult loodussäästlik. „Aias ikkagi niidan muru ja päris metsa kasvada liblikate ja mesilaste pärast ei lase. Auto on mul ka. Küll aga vaatan ja planeerin pere söögilauda, et toitu ei raiskaks, külastan meelsasti kasutatud asjade poode, väärtustan asjade kestmist ja ei osta uut mööblit lihtsalt klausliga, et eelmine on meil olnud juba kolm või viis aastat.” Kui on vähegi ilusad ilmad, läheb ta perega parki jalgratastega või jalgsi, aga mitte autoga.

Katrin Kuntus, EENA Pärnu klubi president, parajasti Maa päevaks ettevalmistavaid kooskõlastusi tegemas. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Pärnu klubi president Katrin Kuntus peab ühiselt oma tosina mõttekaaslasega väga suureks õnneks lisaks puude ja põõsaste istutamisele veel rohkemgi head teha. “Tegelikult võiksime vabatahtlikena kõigil päevadel midagi head teha ja rõõmustada meid ümbritsevatest toredatest inimestest, kellega kogetavat jagada,” lausus Katrin, Tre Raadio Pärnu piirkonna müügijuht, kellega kohtumisel oli EENA tegevuste teemal pikemalt juttu.

EENA tähistas seda päeva esmakordselt

Maa päeva tähistatakse alates 1970. aastast, mil Ameerika Ühendriikides protestisid miljonid inimesed tänavatel keskkonna saastamise vastu. EENA tähistas seda päeva esmakordselt.

Tänavusel rahvusvahelisel Maa päeval kutsus EENA kõiki naisi märkama enda harjumusi ja andma ühe lubaduse loodushoidlikuma elu suunas, mida aasta jooksul järgida. Lubadus võib olla suur või väike – selline, mis endale kõige rohkem korda läheb. Näiteks kilekottidest loobumine, mesilasesõbraliku aia või korterirõdu ülalpidamine, toitumisharjumuste muutus või jätkusuutlikum muusikatarbimine.

„Sarnast Maa päeva kampaaniat tehakse Eesti ettevõtlike naiste algatusel üle Euroopa – Leedus, Soomes, Küprosel, Hispaanias, Itaalias, Austrias, Belgias, Saksamaal –, aga ka USAs Floridas,” vahendas Katrin uudist, hoides ise mõtlikult kujuteldavat maakera oma peopesal.

Urmas Saard