SIIRAKU TALU KANAD JA KUKK RAGNAR ON LIHAVÕTTEPÜHADEKS HÄSTI VALMISTUNUD

Jana Lebedeva Siiraku talu poes. Foto: Jaan Lukas

Mustvee vallas Omedus asuv Siiraku talu on üks neid maakodusid, kus lihavõtte pühade lauale on võimalik panna oma kanade munetud mune. Perenaine Jana Lebedeva viib neid müügiks ka Siiraku talu poodi.

Uurisin Jana Lebedevalt kui usinad kanad tänavu kevadel üldse munema on. Usin ja veetlev perenaine märkis, et Siiraku talu kanad munevad läbi talve ja rõõmsalt ka kevadel. „Mõni päev jääb puhkuseks ka, kuid paar päeva munevad järjest.”

„Siiraku talus on kanu peetud peaaegu viis aastat. Meil on Lavendel, Araucana, Orlovi, Sussexi tõugu kanu. Enamus kanu on aga ikka ristandid. Mulle meeldivad just väga ristandid. Nende puhul ei tea kunagi milline tibu koorub. Kukk Ragnar on maatõugu, nelja-aastane väga hea iseloomuga kukk. Meil on kõik loomad ja linnud väga vahvad ja sõbralikud,” ütles Jana Lebedeva.

Peaks vältima aga värsket, äsja pesast võetud muna, sest selle koor ei tule kergelt ära

Küsimusele, millised kanad kõige paremaid lihavõtte mune munevad, vastas perenaine: „Kõik kanad munevad värvimiseks sobivaid mune. Kõige rohkem eelistakse aga valget värvi, sest neile jäävad erinevaid värvitehnikaid kasutades kõige puhtamad värvid. Peaks vältima aga värsket, äsja pesast võetud muna, sest selle koor ei tule kergelt ära.”

Jana Lebedeva ütles, et esmaspäeva hommikuks võtab ka mõned munakarbid kaasa Siiraku poodi, kusjuures osta soovijad on endast juba märku andnud. „Hetkel on meil munevaid kanu vähe, sest kanad on alles noored ja kasvavad. Eelistan oma kanakarja kasvatada kohapeal, mitte linde mujalt sisse tuua. Tibu peab kasvama enne viis kuud, kui ta munele hakkab,” selgitas Siiraku talu perenaine.

Jaan Lukas

Seotud teemal:

IVAN MAKAROV: KANAD TAJUVAD LIHAVÕTTE LÄHENEMIST

KANAD MUNEVAD AJAKIRJANDUSKORÜFEE IVAN MAKAROVI VOODISSE