JÕGEVA LÕVID KAHEKÜMNESED

Jõgeva lõvid heateopäeval Jõgeval Aamiseppa tänaval. Foto: LC Jõgeva

Märtsikuu viimasel päeval möödus 20 aastat LC Jõgeva asutamisest, mille puhul oleks paslik teha väike tagasivaade kahele aastakümnele.

Jaan-Ivo Lukas on Meediabüroo OÜ juhatuse liige, vabakutseline kirjutav- ja raadioajakirjanik, kes jagab oma aega ka vabatahtlikuna, tehes kaastööd Külauudistele ja hoides tukid hõõgvel ka Jõgeva lõvide hulgas. Küsin: mitmendat korda Jaan ühena asutajaliikmetest rotatsiooni korras praeguseid presidendi kohustusi täidab?

„Rotatsiooni korras valiti mind esmakordselt presidendiks 2013. aastal. Kuni selle ajani täitsin Jõgeva lionsklubi pressiesindaja ülesandeid,” vastab Jaan. Ta jätkab selgitades, et mõned aastad tagasi tekkis Jõgeva klubis erinevatel põhjustel aja maha võtmise periood. „Endal jätkus veel optimismi ja otsustasin jätkata. Nii pean ennast ennekõike klubi esindajaks. Kuigi jah, ametlikult olen tõesti president.” Viimati klubisse kuulunud velid – nii nimetatakse lionsklubide meesliikmeid – moodustavad tema arvates vahva sõpruskonna, kellega kohtutakse mitmesugustel tähtpäevadel. „Korraldame oma sõpruskonnaga ka üritusi. Pole välistatud, et elu klubis läheb uuesti käima, nii seniste liikmete innustumisel kui uute liikmete liitumise tulemusena. Uued inimesed on igati oodatud. Nii möödunud aastal kui ka tänavu on olnud palju asju, mis koroonapiirangute taha seisma jäänud. Sobiva aja ootel on ka LC Jõgeva seltskondlik tähistamine.” Jõgeva lionsklubi „koduks” on Jõgeval asuv turismi- ja majutusettevõtte Madise Maja, mille seina ehib Jõgeva lionsklubi vapp ja asutamisürik.

Jõgeva lionsklubi loomise kutsus 2000. aastal ellu toonane Jõgeva linnapea, ajakirjanik, ühiskonnategelane ja spordimees Ants Paju

Tartus ajaloo erialal ülikooli lõpetanud Jaanile on muidugi meelepärane ka oma velide tegevuse ajaloo mäletamine. „Jõgeva lionsklubi loomise kutsus 2000. aastal ellu toonane Jõgeva linnapea, ajakirjanik, ühiskonnategelane ja spordimees Ants Paju. Tal olid suured kogemused eelmise sajandi seitsme- ja kaheksakümnendatel Jõgeval tegutsenud legendaarse Hekto klubi juhtimisel. Eks sealt selle mõtte Ants saigi. Klubi pidulik asutamine ehk lõvide keeles „Charter Nigtht” toimus 2001. aasta 31. märtsil, mida loetakse siis klubi sünnipäevaks.”

Jaan on peaasjalikult küll Vooremaas kajastanud Jõgeva lõvide ettevõtmisi, kuid oluliselt vähem Külauudistes, mille lugejaid huvitab samuti nende klubiline tegevus. Jõgeva lõvisid on ju nähtud tegutsemas ja töötamas Jõgevamaa päris erinevates paikades.

„Jah,” vastab pisut tagasihoidliku loomuga tegus mees. „Põltsamaal on hooldatud Ants Paju rajatud Sõpruse parki. Jõgeva lasteaeda ehitati liiklusväljak. Pidevateks koostööpartneriteks on olnud Siimusti lastekodu Metsatareke ja Jõgeva Perekeskus Kraaksupesa, mille õuele ehitati mängimis- ja võimlemisatraktsioon. Lõvidel on kombeks erinevate ettevõtmistega heategevuseks raha teenida. Sellel eesmärgil on LC Jõgeva liikmed küpsetanud ja müünud Laiuse lossi varemetes pannkooke. Jõgeval toimunud Õllefestivali ajal valmistati kiluvõileibu.”

Uurin, milline on Jõgeva velide läbikäimine teiste piirkondade LC klubidega? Jaan meenutab, et enne klubi loomist Jõgeval tegutseti lõvide vaimus Põltsamaal ja Palamusel. „Põltsamaa klubist sai ka Jõgeva klubi vaderklubi. Kui Põltsamaa LC ja Jõgeva LC on meestest koosnevad klubid, siis Palamuse LC-sse kuuluvad lisaks meestele naisedki.”

Samuti tänab ja kiidab president mitmeid välismaiseid LC klubisid. „Jõgeva klubi heaks koostööpartneriks on Soomes asuv Keruu LC, kes teinud Jõgevamaa laste heaks heategevuslikke annetusi. Koostöös Jõgeva lionsklubliga on heategevuslikel eesmärkidel teinud koostööd ka Jõgevamaa koostööpiirkonnad Soomes Kaarina vald ja Rootsis Enköpingi Kommuun.”

Jõgeva Lõvide koostööpartneriks on olnud ka Jõgeva Sotsiaalkeskus Elukaar. „Ühele nägemisprobleemidega kooliõpilasele aitasime osta prillid.” Erinevatele asutustele on kingitud Jõgevamaa fotograafide ühenduse MTÜ Piltijad välja antud raamatut „Jõgevamaa fotoalbum”. „Koostöös LC Tartu Tamme aktiivse Lionsi, kunagise Eesti Lions piirkonna D-120 kuberneri Andrus Kõre ja Jõgeva alevikus asuva Vanaveski saunaga sai soetatud mineraalvett „Kuninglik vesi”, mille turustamisest saadud tulud läksid heategevuseks,” toob Jaan veel näiteid.

Kui palju praegu liikmeid on? Jaani sõnul kuulus viimase seisuga Jõgeva klubisse kümmekond meest. Ta tõstab neist esile seitset: Aleksander Kibal, Mart Kirss, Vahur Kukk, Kalle Pint, Valdo Reimann, Vello Ründva, Sulev Schasmin.

Ants Paju. Foto: Ardi Kivimets (Ardi Kivimetsa mälestusnäituselt aastal 2017)

Jõgeva lõvidel on kujunenud kauniks tavaks Jõgeva linna lions-liikumise käivitajat ja edendajat, esimest presidenti, Ants Paju tema kalmul Põltsamaa kalmistul jõulude ajal meeles pidada. Jaan jääb mõttesse ja lausub, et kahjuks on Jõgeva lõvidest igavikulistele radadele lahkunud neli väga väärikat ja tegusat liiget. Lisaks Ants Pajule veel ettevõtja ja edukas maletaja Toivo Lukats, ühe suurema Jõgevamaa ettevõtte AS Valmeco rajaja ja kauaaegne juht Rein Mõts ja arst Kalle Piiskoppel. „Kõigi mälestus on klubi liikmete jaoks väga oluline,” rõhutab Jaan.

Kuuldavasti algatasid Ants Paju skulptuurpingi loomise mõtte samuti Jõgeva lõvid. „Idee tuli tõesti Jõgeva lõvidelt, ellu viidi koostöös kohaliku omavalitsusega ja Ants Paju pereliikmetega,” kinnitab ja selgitab Jaan.

Püüan veel Jaani mälu värskendada selles, millest ta kohe ei jutusta. Kümmekond aastat tagasi, oktoobris 2011 asetleidnud heateopäeva mõttetalgutel vaagisid Jõgeva lõvid Turu tänaval asuva EELK Jõgeva kogudusele kuuluva maa-ala ja sealse veetorni edaspidiseid kasutusvõimalusi. Toona pidasid kohalikud lõvid esmatähtsaks ilma otstarbeta hoone konserveerimist ja otsiti ühiselt koguduse liikmetega ideid sellele uue rakenduse leidmiseks. Nüüdseks on kümnekonna aasta tagune hea kavatsus teoks saanud. Sellest kõneldes räägib Jaan, et olles olnud mujal seotud tööalaste ülesannetega ta kahjuks tollel heateopäeval ja mõttetalgutel osaleda ei saanud. „Kirikutorn on aga Jõgeva kindlasti muutnud atraktiivsemaks ja linna ning vallakeskusesse omajagu ka elevust tekitanud,” rõõmustab Jaan.

Lionsklubi on sõpruskond, mis ühendab inimesi, kellel soovi ja jõudu panustada ühiskonda, kogukonda, keskkonda

Lõvisid ühendab terves maailmas moto “We Serve”, mis maakeelde ümber pandult tähendab ”Meie aitame”. „Lionsklubi on sõpruskond, mis ühendab inimesi, kellel soovi ja jõudu panustada ühiskonda, kogukonda, keskkonda. Suure ühtekuuluvuse ja energiaga püüavad lionsid luua väärtust nii Eestis, kui maailmas,” kirjutatakse rahvusvahelise lions-klubide Eesti piirkonna kodulehel.

Palun, et Jaan kirjeldaks vestlust lõpetades mõne mõttega Jõgeva lõvide eelseisvaid tegemisi. „Eks lähiajal ole plaanis mõnigi väike heategu. Mõttes on ka talletada ajalehe artiklid, mis Jõgeva lionsklubist läbi aegade ilmunud ja korrastada fotoarhiivi,” vastab Jaan.

Päris lõpetuseks tahab Jaan tänada neidki, kes Jõgeva lõvisid märkavad ja pidanud vajalikuks tunnustada. Ta ütleb, et Jõgevamaa perekeskus Kraaksupesa esitas Jõgeva lionsklubi nominendiks Jõgevamaa parima kolmanda sektori ühenduse valimisel. Tänukirju on andnud Siimusti lastekodu Metsatareke, Sadala Külade Selts jt. Tänukirju, aukirju ning vimpleid on saanud ka mitmed Jõgeva klubi liikmed isiklikult. „Kui president aukirja vastu võtab, on see ennekõike kiitus kogu klubile,” lausub Jaan minu küsimusele tagasihoidlikult.

Urmas Saard