NOORTEVOLIKOGUDE KÕRVALE VÄÄRIKATEVOLIKOGUD

Pildi autor Egon Gentalen

Valitsuse tänasel istungil otsustatakse lubada kohalike omavalitsuste volikogude juurde asutada väärikatevolikogu algatusgruppe, kes tegutseksid põhikirja alusel omavalitsuste ettevõtmisi toetavalt, oleksid oma kogemustega nõuandvad ja probleemsetes küsimustes abistavad.

Juba ongi Töri vald andnud märku, et võtab volikogude töö organiseerimist väga tõsiselt. Lisaks noortevolikogule kavandatakse lähitulevikus ka väärikatevolikogu ellu kutsumist. Sarnaselt noortevolikoguga plaanitakse siingi kasutada oma õigust vanuselise piiri seadmiseks. Sobilikuks peetakse vanuse vahemikku 70 kuni 80 eluaastat.

Seega saavad ametnike ettepanekul väärikatevolikogusse vanuse tõttu sobimatud eakad kandideerida valla päris volikokku

Arvestades seitsmekümnestest nooremate eakate liigset aktiivsust valitseb vallaametnikes kahtlus, et nooruslikud eakad võivad oma tegevusinnukuses hakata teiste vanusegruppide üle domineerima. Seega saavad ametnike ettepanekul väärikatevolikogusse vanuse tõttu sobimatud eakad kandideerida valla päris volikokku. Üle kaheksakümnesed on valla uuringute tulemusel suhteliselt vähe aktiivsed olnud ning seetõttu valla jaoks kadunud inimesed. Samas vallavalitsus mõistab nende soovi mitte olla omavalitsuse tegevustes aktiivsed ning lepib olukorraga. Seega kõik 70- kuni 80-aastased väärikad koduvalla elanikud, kellel tahtmist ja jaksu Töri arengutes kaasa lüüa, andku endast registreerimisega märku vallavalitsusele.

Täpsustatud juhendid töötatakse välja kohalikus omavalitsuses ja neid hakatakse sotsiaaltöötajate poolt tutvustama eakate ühistegevuste kogunemiskohtades pärast koroona leviku peatumist: käsitööringides ja mitmesugustes teistes huviklubides. Väärikatevolikogusse pääseb valimiste teel määratud hulk eakaid ja igasugune isehakatuslik algatus poleks oodatud. Kogu väärikatevolikogu töö saab koordineeritud kohaliku omavalitsuse spetsialistide poolt, et oleks selgelt arvusaadav, mis soovitatud, soovitud, lubatud ja lubamatu.

Infoveski aprillikuu esimese päeva erikorrespondent

Share via
Copy link
Powered by Social Snap