TALLINN MÄLESTAS KÜÜDITATUID, KELLEST KAKS KOLMANDIKKU NAISED JA VEERAND ALAEALISED

Fotogalerii

Tallinna linnavolikogu esimees Tiit Terik (paremal) ja abilinnapea Aivar Riisalu toovad märtsiküüditamise päeval pärja Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaalile. Foto: Jukko Nooni

Kõikide küüditamisel hukkunute ja kannatanute mälestuseks asetasid Tallinna linna poolt Maarjamäe kommunismiohvrite memoriaalile pärja linnavolikogu esimees Tiit Terik ja abilinnapea Aivar Riisalu.

„Mõistus tõrgub ette kujutamast olukorda, et keset ööd äratatakse sind üles, pisut aega jääb kohvri pakkimiseks ning seejärel algab sõit selle varanatukesega tuhandete kilomeetrite taha. Mis „süü“ oli vanuritel või väikelastel? Inimesi, kes on pidanud ise neid koledusi taluma, jääb järjest vähemaks. Seetõttu peame tegema kõik selleks, et need sündmused ei korduks ning meeles pidama ja näitama, et me ei ole unustanud,“ ütles linnavolikogu esimees Tiit Terik.

1949. aasta märtsis toimunud massiküüditamine oli suurima ohvrite arvuga kommunistliku terrori akt Eestis. Siberisse sundasumisele viidi ligi 21 000 inimest. Küüditatute hulgas olid peamiselt naised ja lapsed. Tallinnast küüditati kokku 921 inimest, kellest kaks kolmandikku olid naised ja umbes veerand alaealised.

KU Päevatoimetaja