TALLINNAS TÄHISTATI JAAN POSKA 155. SÜNNIAASTAPÄEVA

Tiit Terik Jaan Poska 155. sünniaastapäeval Tartu rahulepingu peaarhitekti kalmul. Foto: Jukko Nooni

Täna on riigimehe ja esimese eestlasest Tallinna linnavolikogu esimehe Jaan Poska 155. sünniaastapäev. Linnavolikogu nimel viis Jaan Poska kalmule kimbu ja küünla volikogu esimees Tiit Terik.

Poska nimi seondub eelkõige Eesti omariikluse tekkimisega, kuid ta oli 20. sajandi alguses tihedalt seotud ka Tallinna juhtimisega. „Jaan Poska on end meie riigi ajalukku kirjutanud kui Tartu rahulepingu peaarhitekt, kuid ta andis möödunud sajandi alguses suure panuse ka Tallinna linna arengusse.Ta oli aastatel 1905-1909 esimene eestlasest linnavolikogu esimees ning aastatel 1913-1917 oli ta ametis linnapeana,“ lausus Tiit Terik.

Jaan Poska sündis 24. jaanuaril (vana kalendri järgi 12. jaanuaril) 1866. aastal Laiusel ning suri 7. märtsil 1920 Tallinnas. Ta on esimene eestlane, kellele Eesti Vabariik korraldas riiklikud matused.

KU päevatoimetaja