“HAKKAME SANTIMA!”

Raeküla Vanakooli keskuses peeti 2019. a novembris madripidu rändteater Vaba Vanker etendusega, kus ühes osas jutustati ka mardipäevast. Foto: Urmas Saard / Külauudised

Tunamullu algatas Eesti Folkloorinõukogu koostöös Rahvakultuuri Keskusega aktsiooni „Hakkame santima!“. Eesmärgiks on sanditamistavade elavdamine, sest moodsas üleilmastuvas maailmas kipuvad need üha enam oma tähtsust kaotama.

Silvia Paluoja kirjutab tänases Pärnu Postimehes, et algav november toob rahvakalendris eestlastele oluliste tähistena hingede-, mardi- ja kadripäeva, aga enne neid surub kodumaisesse kombestikku ameerikalik halloween pealuumaskidest kunstveriste nugadeni. Ta küsib: „Millal teie ukse taga viimati lauldi “Laske sisse mardisandid, mardi varbad valutavad…” või “Kadri küüned külmetavad…”?”

Kuna just mardi- ja kadrisandid on olnud ülemaaliselt tuntud ja tänase päevani veel säilinud kombed, keskenduvad aktsiooni algatajad just neile kahele sanditamiskombestikule. 2018. aastal olid keskpunktis mardisandid, 2019. aastal kadrisandid ja tänavune aasta on taas mardisantide päralt.

Käsilevõetud aktsioon sisaldab endas maakondlikke sanditamiskombestiku koolitusi lasteaedade- ja koolide õpetajatele ning kogukondadele; festivali koos põnevate väliskülalistega, kes tutvustavad enda sanditamiskombestikku meie haridusasutustes ning festivali peakontserdil; üleskutset kõigile santijooksjate registreerimiseks, et kaardistada tava elujõulisust tänapäeval; mardi- ja kadrisõbralike perede kaardistamist. Algatajad loodavad, et aktsioon “Hakkame santima!” tiivustab kogukondi sanditamiskombestikku innukalt taaselustama. Külasta “Hakkame santima!” kodulehte!

Raeküla Vanakooli keskuses peeti 2019. a novembris madripidu rändteater Vaba Vanker etendusega, kus ühes osas jutustati kadripäevast. Foto: Urmas Saard / Külauudised

“Hakkame santima!” raames toimuvast

48 maakondlikku sanditamiskombestiku koolitust lasteaedade ja koolide õpetajatele ning kogukondadele kõikides Eesti maakondades;

festivalinädal koos põnevate väliskülalistega, kes tutvustavad enda maskeerimiskombestikku meie haridusasutustes ning festivali peakontserdil 8. novembril kl 15.00 Eesti Rahva Muuseumis.

mardilaupäeva rongkäik ja pidulik avamine Tartu raekoja platsil 9. novembril kl 18 ja mardilaupäeva tantsuklubi Tartus Rotalia klubis kl 20.

kolmas üleriigiline mardi- ja kadrisantide rahvaloendus: lähme mardilaupäeval, 9. novembril marti ning kadrilaupäeval, 24. novembril katri jooksma ja loeme kõik meie sanditajad kokku!

Santimisel tasub veel tähele panna

Minnes marti jooksma saab mardiseltskonda endale ka koju tellida. Tellitavaks mardipereks saab veel kuni tänaseni, 31. oktoobrini registreeruda. Klikida “Suur mardi- ja kadrisantide rahvaloendus” küsitlusele ja täita küsimustik.

Olles käinud marti- või katri jooksmas pane end oma seltskonnaga kirja kuni 30. novembrini. Nii saab teada, kui palju sanditajaid tänavu Eestis kokku tuli!

Soovides oma koju kindlasti mardiõnne tuleks leida 1.-9. novembril endale sobiliku mardipere kontaktid ja kutsuda nad ise külla!

KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Vaba Vankriga hingedeajast jõuludeni

Share via
Copy link
Powered by Social Snap