AMMUSTE KOOLIAEGADE MÄLESTUSTELE LISASID PÕNEVUST TUNNISTUSED JA KONSPEKTID

Kauaaegne Laiuse kooli õpetaja Epp Järv ja kunagine õpilane Ivo Helm. Foto: Jaan Lukas

Praegune Laiuse Õlemuuseumi hoone oli kunagi koolimaja. 11. septembril kogunesid siin üle poole sajandi tagasi õppinud õpilased kunagist kooliaega meenutama. Põnevat elevust tekitas kokkusaamisel vanaaegsete koolivihikute, tunnistuste ja fotode vaatamine. Sündmus pühendati Euroopa muinsuskaitsepäevadele.

Anu Lippur alustas kooliteed Kantukülas ja hakkas Laiusel koolis käima viiendast klassist. Ta meenutas, et kooli mindi esmaspäeval. „Ööbisime kiriklas asunud internaadis. Teel koolist internaati saatis meid korrapidajaõpetaja. Koju läksime pärast laupäevaseid tunde.”

Ülle Koppel tuli Laiusele kooli 1961. aastal. „Seoses kooliga tulevad mulle ennekõike meelde tahvel, tahvlikepp ja kaart seinal.” Tema sõnul juhtus koolis ka naljakaid lugusid. „Õppisime kaheksandas klassis. Nägime aknast, kuidas libises ja kukkus maha kooli direktor Kikas – juba vanem mees, kellele meeldis kaabut kanda. Hakkasime naerma, mitte küll koolijuhi pilkamiseks, vaid juhtum ise oli naljakas. Karistuseks pidime terve tunni püsti seisma.”

Kunagine õpilane Ivo Helm ütles, et omal ajal toodi kogu Eestis eeskujuks kaunist ja taimede rohket Laiuse kooli aeda. „Jalgpalliplats oli aga sellises mõõdus, et mõnel meeskonnal tuli sinna pääsemiseks oodata seni kuni teised võistkonnad ära mänginud,” jutustas Helm. Tänaseid õppeprogramme peeti aga võrreldes aastakümnete tagustega põhjalikumaks. „Vanasti tuli õpilastel mitmeid nädalaid sügisel kolhoosipõldudel töötada,” meenutas Helm.

Mõttevahetusel osalenud kauaaegne Laiuse kooli õpetaja ja kultuuriedendaja Epp Järv oli võtnud kaasa koolielu tutvustavaid dokumente 20 sajandi algusest. Ta näitas oma vanaonu Jaan Lassmanni (1881-1911) Tartu Õpetajate seminari tunnistust. „Hinnetel oli siis teistsugune tähendus kui praegu. Näiteks „kolm” oli hää, aga „viis” üli-väga hää.

Epp Järvel oli kaasas ka oma isa Jüri Pastaruse (1904-1993) loodusõpetuse konspekt Riias asunud Saksa gümnaasiumi päevilt. Tulevane kooliõpetaja, orelimängija ja koorijuht Pastarus, oli õpetajate jutu kirja pannud perfektse käekirjaga, joonistanud püüdlikult ja andekalt taimi, loomi, inimese kehaosi.

Mõttevahetusel osalejad ütlesid tunnustavaid sõnu Laiuse Õlemuuseumi ja siinsete koolitusvõimaluste kohta. „Kui mul käisid külas esimesed õpilased Aseri koolist, siis külastasime ka õlemuuseumi, kus Alice Hansing viis läbi õlekunsti teemalise õppepäeva,” ütles Epp Järv.

„Kunagistele õpilastele on meie maja alati avatud, ka klassikokkutulekuteks,” ütles Laiuse Õlemuuseumi eestvedaja Leina Kreek.

Jaan Lukas