SAJASEKS SAANUD VANAKESE JUUBEL PEETI NOORUSLIKUS REIPUSES, KUID VÄÄRIKALT PRAEGUSELE AJALE KOHASE VAOSHOITUSEGA

Anneli Uustalu ja Meeta Allika tänavad kohalviibinute nimel Sindi aukodanikku Helle Artelit Kalju presidendina töötatud 13 aasta eest ja sajanda juubelipäeva korraldamise puhul. Foto: Helen Parmen

Mõned päevad enne Sindi Kalju sajandat juubelipäeva kohtusin linna lauluväljakul kahe tragi naisega – Helle Arteli, Sindi spordi vanima ja auväärseima naisesindaja ja linna spordisündmuste pildis kajastamiste suurima entusiasti Helen Parmeniga. 13. juunil kogunes sealsamas Sindi linna möödunud aegade hiilguste monumentaalse tunnistaja treppidele tublisti rohkem inimesi.

Kahjuks viibisin neil päevadel Eestist sadade kilomeetrite kaugusel ja ei saanud osa tolle päeva rõõmsatest ettevõtmistest. Kuid õnneks jutustavad Heleni pildistatud fotod rohkem kui sada sõna.

Ilma Helle ja ja Heleni pealehakkamiseta poleks paljud teadnudki, et just jaanikuu 12. kuupäeval 100 aastat tagasi asutati Sindi Spordiselts Kalju, esimene omataoline terves Eestis. Tähtsa sündmuse enesele teadvustamise ja teistele teatamisega hilines päevaga isegi praegune Kalju juhtkond, kes ilmselt pole pidanud nõnda ümmargust tähtpäeva piisavalt tähtsaks tärminiks. Midagi olulist pole Facebooki Sindi Sport lehele lisandunud tänaseni. 13. juunil riputati lehele üksnes kuulutus, et Sindi Spordiklubi Kalju 100. aastapäevale pühendatud suveürituste sarjas toimub järgmisel kuul Sindi väliujula avamine, rannavõrkpalli turniir. Augustis toimuvad tänavajalgpalli ja tänavakorvpalli turniirid. Septembris kabeturniir ja rahvajooks. Täpsemast ajakavast ei kõnelda, aga soovitatakse jälgida veebilehtede reklaami.

Tänane Terviseleht teeb paberkandjal väikese kokkuvõtte saja-aastase Sindi Kalju ajalukku, aga oleks heal meelel kirjutanud ka tänastest tegemistest…

Helle ja Heleni tegevusel on valminud Kalju 100 tähisega visuaal ja selle kujundusel suur rinnamärk. Arvestades hädaolukorraga jätkuvaid piiranguid ei kavandatud lauluväljakule suurüritust. Seetõttu kedagi otseselt kohale ei kutsutud kuigi sotsiaalmeedia ja ajakirjanduse vahendusel olid kõik teavitatud ning oodatud. Tulid need head teelised, kellega ikka spordis koos kõnnitud.

Lauluväljakul tõsteti kangi, veeti autot, poksiti, mängiti võrk- ja korvpalli, kõnniti keppidega ja sisustati aega ligemale paari tunni kestel muu sportliku tegevusega. Tehti enamvähem kõike sedasama, mida sooritati Kalju 90. juubeli suurpidustuste ajal ja millega on tegeletud kogu Kalju olemasolu pika aja vältel. Siiski selle vahega, et nüüd toimus enamik alasid peopesale mahtuvate mudelite kasutusel.

Tänuks toreda sportliku päeva, ilusa päikselise, tuulevaikse ja sooja ilma eest anti kokkutulnud seltskonna poolt Hellele tänukiri ja kaunis petuunia ampel. Tänukirja kujundas Helen. Piduliku üleandmise tegid Sindi seltsimaja juhataja Anneli Uustalu ja Meeta Allika. Kalju ja vallavalitsuse esindajate tänutoojaid küll ei olnud, aga see ei vähendanud vähemalgi määral korda läinud päeva tähendust ning tähtsust. Sajaseks saanud vanakese juubel peeti nooruslikus reipuses, kuid väärikalt praegusele ajale kohase vaoshoitusega – nagu arvas üks kohalviibinuist.

Urmas Saard

Samal teemal: 12. JUUNIL MÖÖDUB 100 AASTAT ESIMESE SPORDIKLUBI ASUTAMISEST EESTIS