EESTI LIPU 136. SÜNNIPÄEVAL HEISATAKSE KÕIKJAL SINIMUSTVALGED LIPUD

Bareljeef Otepää Maarja kiriku värvapostil. Foto: Urmas Saard / Külauudised

4. juunil heiskavad Eesti lipu kõik riigi- ja omavalitsusasutused ning avalik-õiguslikud juriidilised isikud. Eesti lippu kui meie riigi, kultuuri ja iseteadvuse sümbolit on oodatud heiskama ka kõik teised oma kodudele, ühiskondlikele hoonetele ja lipuväljakutele.

Lipu sünnipäeva tähistatakse kooskõlas praegu kehtivate piirangutega Tallinnas, Otepääl, Pärnus, Sindis,Tartus, Kärdlas ja mujal Eestis.

Riigikantselei teatel algab lipu sünnipäev kell 7.00 piduliku lipuheiskamisega Pika Hermanni torni. Kuberneriaeda on kutsutud erinevate koolide ja isamaaliste organisatsioonide liputoimkonnad, kõnelevad Riigikogu esimees Henn Põlluaas, EELK peapiiskop Urmas Viilma ja Eesti Lipu Seltsi esimees Jüri Trei. Mängib Kaitseväe orkester.

Kell 9.00 algab Otepääl lipupäeva videotervitus, südapäeval toimub Maarja kirikus lipupäeva jumalateenistus ning pärast seda teevad motoklubid Eesti lipu auks sõitu Otepää vallas. Otepää Kultuurikeskused kutsuvad üles saatma sinimustvalgeid fotosid teemal „Eesti lipp minu sees ja minu ümber” virtuaalnäitusele.

Meie esimest sinimustvalget lippu saab lipupäeval samuti igaüks Eesti Rahva Muuseumis näha. Lisaks sünnipäevale pühendatud filmiprogrammile toimub 4. juunil kell 16.00 erigiidituur ajaloolise lipu juurde. Lipu 136. sünnipäevale pühendatud giidituur toimub ERM-is ka laupäeval, 6. juunil kell 14.00.

Lipu sünnipäeva lõpetab ERRi veebikanalis Jupiter kell 19.00 algav Eesti lipu lugu rääkiv vabaõhulavastus „Taevas, muld ja tulevik”.

4. juunil 1884 kogunesid 24 eesti haritlast Otepääle, et pühitseda ja õnnistada Eesti lipp. Rahvusliku ärkamisaja harjal kinnistus sinimustvalge värvikombinatsioon rahvusvärvidena. Eesti iseseisvumisel sai trikoloorist riigilipp. Lipu sünnipäeva tähistamisega soovime osutada riigi- ja rahvuslipule suuremat tähelepanu ja julgustame eestimaalasi kasutama Eesti lippu.

KU päevatoimetaja