LÕIKUSKUUL TOIMUB ESIMENE WÄHJA FESTIVAL

Jõevähk. Foto: Wähja Festival

Näkiuurimiskeskus tähistab Eesti rahvajutu aastat näituse ja Eesti esimese Wähja Festivaliga.

Näkiuurimiskeskuse kogude põhjal seati üles näitus rahvajutu teemadel, mida saab külastada samuti Eesti esimese Wähja Festivali ajal, mis toimub 7.-8. augustil Väike-Maarja valla Ao külas asuvas Näkiuurimiskeskuses. Sündmuse peakangelaseks on eestimaine jõevähk, tuge pakuvad teisedki kalast ja kohalikust toormest valmistatud toidud nii kohapeal tarbimiseks kui ka kaasa ostmiseks.

Päev täidetakse täiskasvanutele ja lastele mõeldud huvitavate tegevustega. Lastele avatakse põhuala.

Kohale tulevad erinevad esinejad lähemalt ja kaugemalt, samuti Eestimaa hinnatud kokad. Kuuleb teadlaste loenguid vähist, vähipüügist ja selle ajaloost. Õpetusi jagatakse vähitoitude kohta. Õpitakse valmistama maitsvaid vähi roogasid ja süüakse ära kõik lakast sõrani. Õpitube viivad läbi Tauno Laasik, Triinu Akkermann ja Maitseelamuse koda.

Festival algab reedel, 7. augustil öise vähipüügiga, et veeta ühe kauni augusti öö metsas. Selleks tuleb kaasa võtta oma telk ja magamiskott. Korraldaja poolt on lõkketoit ja retkejuht. Festival lõpetatakse piduliku vähiõhtusöögiga. Vähi juurde pakutakse puhast, kohalikku ja hooajalist toitu, sobivaid jooke ning akustilist kontserti. Peakokaks on kõrgelt hinnatud Teletorni restorani peakokk Mihkel Kalbus ja abiks Rakvere Ametikooli toitlustuseriala profid ja õpilased. Esineb Mihkel Raud.

Festivalile oodatakse kvaliteetse eestimaise toidu pakkujaid ja müüjaid.

KU päevatoimetaja