RAHVUSRAAMATUKOGUST LAENATUD RAAMATUID SAAB TELLIDA PAKIAUTOMAATIDESSE

Alates eilsest saab Rahvusraamatukogust laenatud teoseid tellida Omniva pakiautomaatidesse üle kogu Eesti. Pilootprojekt laiendab nende inimeste juurdepääsu Rahvusraamatukogu teostele, kes elavad kaugel või ei saa mingil põhjusel kohapeale laenutatud raamatutele järele tulla.

Omniva pakiautomaat Sindis Maxima poe juures. Foto: Urmas Saard
Omniva pakiautomaat Sindis Maxima poe juures. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Tellitud raamat jõuab kohale 3-4 päeva pärast tellimuse esitamist.[/pullquote]Samuti on nüüdsest võimalik tagastada raamatuid pakiautomaatide kaudu. See vähendab inimeste vajadust praeguses olukorras läbida raamatute laenutamiseks või tagastamiseks pikemaid vahemaid.

Raamatute saatmine ja tagastamine postiautomaadi vahendusel on tasuline ning paki saatmise tavahindadega – sõltuvalt paki suurusest jääb saatmise hind 3 ja 4 euro juurde. Tellitud raamat jõuab kohale 3-4 päeva pärast tellimuse esitamist. Eriolukorra kestel on laenutuse tähtaeg 60 päeva ning nõudluse puudumisel saab raamatute laenutähtaega pikendada kuni kolm korda. Rahvusraamatukogu jälgib olukorda ning püüab viivisepoliitika ja laenutustähtaegade muutmisega piirata inimestel vajadust kodunt välja tulla.

Inimkontaktivaba laenutus jätkub

Kontaktivabalt saab tellida raamatuid kahel viisil – e-kataloogi ESTER kaudu või võttes raamatukoguga otse ühendust e-maili või telefoni teel. Eriolukorra jooksul saab laenata ka neid lugemissaalides asuvaid raamatuid ja noote, mis e-kataloogis ESTER on staatusega “kohalkasutus”.

Tellitud raamatud saab lisaks värskelt avanenud postipakiteenusele ööpäevaringselt kätte ka peaukse kõrval asuvast elektroonilisest Raamatukapist. Samuti raamatukogu fuajeest tööpäevadel kella 12-17.

Ligipääs varem piiratud andmebaasidele

Rahvusraamatukogu pakub kriisiga seoses registreeritud lugejatele interneti kaudu juurdepääsu kuni 40-le litsentsiandmebaasile erinevatest valdkondadest, millest osa on varem olnud Eesti tarbijale suletud. Populaarsed andmebaasid on näiteks klassikalise muusika voogedastus-teenus MediciTV ja rahvusvaheliste ajalehtede ja ajakirjade platvorm PressReader.

Need ja paljud muud andmebaasid on ligipääsetavad kasutades Rahvusraamatukogu otsinguportaali ning e-kataloogi ESTER.

Print

 

 KU päevatoimetaja

Samal teemal:

Sindi raamatukogu asub juba mõnda aega uues asukohas. Foto Urmas Saard

 

 

 

SINDI RAAMATUKOGU TEENINDAB OMA LUGEJAID OLENEMATA ERIOLUKORRA KESTVUSEST