KALAMAJA PÄEVADE TÄNAVATURU KAUPLEJAD KOLIVAD E-POODI. VÄIKETOOTJATE MÜÜGIPLATVORM FRESH ON AVATUD

Riigis kehtiva eriolukorra tõttu on väiketootjad sattunud olukorda, kus nende põhiline müügiväljund ehk laadad on eriolukorra tõttu tühistatud. Paraku ei ole kõigil ressurssi, et tavapärase tootmise kõrvalt hakata tegelema ka ajamahuka turundustööga ning hakata klientidele ise kaupa ukselt uksele transportima.

Kalamaja Päevade tänavaturg. Foto erakogust
Kalamaja Päevade tänavaturg. Foto erakogust

Lahendusena loodi veebikeskkond Fresh, mis võimaldab osta Eesti väiketootjate toodangut kodust lahkumata.

Inspiratsioon armastatud tänavafestivalidest

Raido Jaan Rei, Fresh.ee asutaja. Foto erakogust
Raido Jaan Rei, Fresh.ee asutaja. Foto erakogust

Kui tavaliselt oleme harjunud väiketootjatega kohtuma laatadel ja tänavafestivalidel, siis nüüd on võimalus väiketootjate toodetega tutvuda ja neid osta ka fresh.ee keskkonnas. “Olles korraldanud Uue Maailma Tänavafestivali ja Kalamaja Päevi on olnud tore vaadata, milliseid tooteid on väiketootjad valmistanud.” kirjeldas tänavafestivalide korraldaja Raido Jaan Rei. “Need ei ole tavalised asjad, mida saab osta massikaubandusest, need tooted on valmistatud hingega,” lisas ta.

Veebikeskkonna loojad soovivad, et lehekülje külastaja tunneks end kui Kalamaja Päevade Tänavaturu e-versioonis. Kokku koondatakse erinevad väikefirmad ja alustavad projektid. “Teame hästi, kui keeruline ja kulukas on uusi tooteid turustada ja tutvustada ning soovime, et vaatamata teadmata ajaks ära jäetud festivalidele jõuaks kodumaine, hea ja eriline toode siiski inimesteni,” selgitab Rei. “Me usume, et need tooted on midagi palju enamat, kui see, mida pakub tavakaubandus ning loodame siiralt, et oleme abiks väikeettevõtjate ja klientide kokkuviimisel,” lisas ta.

Mitmekülgne kodumaine tootevalik

Juba praegu on koostöö sõlmitud 20 tootjaga, kuid läbirääkimised käivad ning kategooriaid lisandub juba õige varsti. Valikust leiab toidukaupu, mis ei vaja eritemperatuuri, väiketootjate kosmeetikat ja koduhooldustooteid, vahvaid mänguasju või väikelastele mõeldud tarbeid, ning samuti näiteks loodussõbralikest materjalidest valmistatud korduvkasutatavaid söögiriistu ja joogikõrsi.

Kõik tootjad on valmistanud just seda, mis neil kõige paremini välja tuleb ja mida nad hingega teevad. Tooteid iseloomustavad keskkonnasõbralikkus, looduslikud komponendid, läbimõeldud disain ja personaalne lähenemine. Huvitavaid tooteid leiab nii isiklikuks kasutuseks kui ka põnevaks kingituseks erinevate tähtpäevade puhul.

Raido Jaan Rei
Fresh.ee asutaja