ANNELY AKKERMANNI SÕNUL OLID EDUKAMAD NEED ÕPILASFIRMAD, KELLE OMANIKE HULGAS OLI NII NOORMEHI KUI TÜTARLAPSI

29. märtsist – 20. aprillini toimunud virtuaalse võistluse „Pärnumaa parima õpilasfirma 2020“ tulemusena saavutas esikoha Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka, kes pääses edasi üleriigilisele õpilasfirmade võistlusele, mis leiab aset juba 29. aprillil, erikolukorra tõttu samuti virtuaalsena.

Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka. Foto: Kemihaka
Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka. Foto: Kemihaka

[pullquote]poisid tegid töömahukamaid kaupu ja korralikumaid aruandeid, tüdrukud olid müügis palju edukamad[/pullquote]Võistlusel osalesid Pärnumaa gümnaasiumite ja kutsekoolide õpilased, kelle asutatud õpilasfirma on tegutsenud käesoleval õppeaastal ning registreeritud Junior Achievement Eesti õpilasfirmade registris. Võistluse korraldasid Majandusõpetajate ainesektsioon, MTÜ Ettevõtlusharidus Selts, Tartu Ülikooli Pärnu kolledž, SA Pärnumaa Arenduskeskus. Eriolukorrast tulenevalt hinnati sel aastal õpilasfirmade aruandeid ning žürii küsimustele vastamist. Toodete ja firma tegevuse suuline esitlemine publikule ja žüriile jäi tänavu ära.

Mari Suurväli, TÜ Pärnu kolledži projektijuht ja Kemihaka juhendaja. Foto: Urmas Saard
Mari Suurväli, TÜ Pärnu kolledži projektijuht ja Kemihaka juhendaja. Foto: Urmas Saard

Kõik õpilasfirmad esitasid žüriile tegevusaruanded, mis pidid muuhulgas sisaldama ettevõtte missiooni, toote kirjeldust, finantstulemuste kokkuvõtet ning üldhinnangut õpilasfirma tegevusele. Aruandes soovitati kajastada ülevaadet õpilaste isiklikust ja kogu meeskonna arengust, õnnestumisi ja raskuste ületamist ning muud. Aruande kirjutasid õpilased ise. Hinnatavaks peeti originaalset lähenemist, mis ei kopeerinud eelmiste aastate aruandeid.

Õpilasfirmade aruandeid ja küsimustele vastamist hindas tosinaliikmeline žürii, mida juhtis SA Pärnumaa Arenduskeskuse noorte ettevõtlikkuse ja tööhõive projektijuht Viivika Vilja.

Võistluse ühe peakorraldaja TÜ Pärnu kolledži projektijuhi Mari Suurvälja sõnul andis võistluse elektrooniline korraldus õpilastele hea kogemuse küsimustele vastamisel, kus hindamisel oli võimalik saada maksimaalselt 50 punkti. „Kui vastamise ajast ei suudetud kinni pidada, võis hea töö kaotada konkurentsis oluliselt punkte. Õppisime sellest kõik, see oli hea praktika õppeprotsessi seostamisel tegeliku igapäevase eluga, millest tuntakse puudust üldhariduskooli programmides“, lisas Suurväli.

Võistlustules oli 13 õpilasfirmat, mille valikus leidus erinevaid põnevaid tooteid. Vilja sõnul tõusid käesoleval aastal esile just need firmad, mille tegevuses pöörati tähelepanu taaskasutusele ja loodussäästlikkusele.

Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka tootepilt. Foto: Kemihaka
Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka tootepilt. Foto: Kemihaka
Esimese koha pälvis taaskasutatud materjalidest käe-, selja- ja õlakotte valmistav Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka, koosseisus Kelly-Ly Tomingas, Karoliina Malm, Mihkel Türnpu, Kendra Visnu, Hanna-Ly Aleksandrov, juhendaja Mari Suurväli, mentor Eda Türnpu.
Teise koha saavutas puidust kolmnurkseid riiuleid tootev Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma TriPlix, koosseisus Nele Liis Sams, Carmen Annusver, Kerttu Tõrva, juhendajad Elbe Metsatalu ja Mari Suurväli.
Kolmas koht läks põdrasarvedest võtmehoidjaid valmistavale Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirmale AMS, koosseisus Sander Šapkin, Ats Põldmaa, Marko Nurk, juhendaja Mari Suurväli.
Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka tootepilt. Foto: Kemihaka
Pärnu Ühisgümnaasiumi õpilasfirma Kemihaka tootepilt. Foto: Kemihaka

Palju aastaid õpilasfirmasid hinnanud Riigikogu majanduskomisjoni liige Annely Akkermann tunnistas, et tänavu oli ta õpilaste hindamisega tõsises kimbatuses. „Teatavasti on parimad ettevõtted need, mis rohkem teenivad, aga me peame andma hindeid põhiliselt aruande eest – kuigi ka aruanded on olulised, muidu jääb ettevõtte iga lühikeseks. Asjad jooksevad puntrasse.” Akkermanni arvates võiks järgmisel aastal olla eraldi hinded müügikäibe, kasumi ning aruande vormistamise eest. Siis oleks mugavam hinnata. „Tänavu oli huvitav seegi, et poiste ettevõtted tegid töömahukamaid kaupu ning korralikumaid aruandeid, aga tüdrukute ettevõtted olid müügis palju edukamad. Lisaküsimusena küsisin väga hoolikalt juhitud noormeeste ettevõttelt, kas lihtsam on asi valmis teha, kui maha müüa? Müüa on üleküllastunud turgudel väga keeruline.” Kokkuvõttes olid Akkermanni sõnul edukamad need firmad, kelle omanike hulgas oli nii noormehi kui tütarlapsi. „Õigupoolest on ka päris äris teada, et edukamad on need meeskonnad, kus on erinevast soost ning vanuses inimesi.”

[pullquote]põhiline disainer on Kihnu juurtega Karoliina Malm, ikka sellest samast külast, kus Kihnu Virvegi[/pullquote]Akkermanni arvamus võitjast ühtis ülejäänud hindajate arvamusega. „Ettevõtlusvõistluse võitnud Kemihaka noored võtsid endale õilsa missiooni: tarvitades taaskasutatud materjale lõid nad endale kalli toote – disainkoti, suutsid need kotid valmis teha, maha müüa ning kasumisse jääda. See on väga tubli tulemus! Aruandest võis lugeda, et põhiline disainer on Kihnu juurtega Karoliina Malm, ikka sellest samast külast, kus Kihnu Virvegi. Tänan Mari Suurväli, kes mind ikka õpilasettevõtteid hindama kutsub. Igal aastal näen palju toredaid ettevõtmisi ning veendun, et noored ei ole hukas. Nad on julged, loovad ja töökad.”

Pärnu Ühisgümnaasiumi direktor selgitas, et nende kool on alati toetanud õpilaste ettevõtlust kui võimalust arendada nende ettevõtlikkust. „Juhendajad julgustavad noori tegutsema loovalt ja arukalt. Siinkohal suur tänu meie kooli kõigile õpilasfirmadele ja noorte juhendajale Mari Suurvälile ning samuti majanduse ja ettevõtluse ainete õpetajatele Elbe Metsatalule ja Malle Erendile.”

Ühisgümnaasiumil on pikaajaline koostöö TÜ Pärnu kolledžiga, koostöölepingut uuendatakse ning selle alusel viiakse ellu majanduse ja ettevõtluse aluste õppeprogramm.

Õpilasfirmadele pani auhinnad välja Swedbank AS, Estonia Spa Hotels AS, Noored Kooli SA, TÜ Pärnu kolledž, Riigikogu liige Anneli Akkermann ja Pärnumaa Arenduskeskus SA. „Auhinnad loodame noortele üle anda eriolukorra lõppedes“ ütles Suurväli.

„Soovime parima tulemuse saavutanud õpilasfirmale KEMIHAKA edu üle-eestilisel võistlusel,” lausus Viivika Vilja.

Urmas Saard

Samal teemal:

Võistlus Pärnumaa parim õpilasfirma 2020. Foto Urmas Saard

 

 

 

VÕISTLUS „PÄRNUMAA PARIM ÕPILASFIRMA 2020” PEETAKSE ILMAVÕRGU VAHENDUSEL

Share via
Copy link
Powered by Social Snap