MINISTER VAHENDAS BARTHOLOMEOSE MÕTET: OHUS EI OLE MITTE USK VAID USKLIKUD INIMESED

Keskpäeval ministeeriumide ühishoone pressikonverentside ruumis toimunud valitsuse pressikonverentsil osalenud rahvastikuminister Riina Solman osundas sellele, et tänasel suurel neljapäeval sisenes kristlik maailm vaikse nädala aega.

Riina Solman. Kuvatõmmis „Valitsuse uudiste“ YouTube’i kanali videoülekandelt
Riina Solman. Kuvatõmmis „Valitsuse uudiste“ YouTube’i kanali videoülekandelt

„Pühapäeval on ülestõusmispüha, mida me tunneme rahvakeeles ka munadepühana või lihavõttepühana. Aga neid pühasid ei pea mitte ainult kristlased vaid ka tavalised inimesed. Homme on riigipüha – suur-reede. Sellel nädalal peavad ülestõusmispühi Lääne kristlikud kirikud, kogudused: katoliiklased ja Konstantinopoli patriarhaadi õigeusklikud, samuti baptistid, nelipühilased, luterlased ja teised Eesti protestantlikud kogudused,” rääkis Solman ja viitas ka järgmisele nädalavahetusele, kui ülestõusmispüha pühitsevad Moskva patriarhaadi õigeusklikud ning vanausulised. Tavaolukorras peetakse nendel aegadel väga palju avalikke jumalateenistusi ja missasid, toimuvad traditsionaalsed surnuaia külastused. „Praegu me ei ole tavaolukorras ja kõik nimetatud tegevused avalikus ruumis tuleb ära jätta ja rahvakogunemised ei ole lubatud.”

Solmani arvates on võibolla kõige paremini praegust seisu iseloomustanud Konstantinopoli patriarh Bartholomeos: „Ohus ei ole mitte usk vaid usklikud inimesed.” Minister usub, et kõigil on vastavalt olukorrale vastutustunne jääda pühade ajal koju ja tähistada neid pühi sel korral siis teistmoodi.

Jumalateenistustest saab osa telekanalite vahendusel. ERR kannab suur-reede jumalateenistuse üle reedel kell 11.00. Pühapäeval kantakse üle ülestõusmispüha jumalateenistust. Samamoodi toimib ETV+, Pereraadio, Raadio 7. Kogu vajalik info Eesti erinevate kirikute ülestõusmispühade aegsete tele-, raadio- ja veebiteenistuste kohta on koondatud Siseministeeriumi ja Eesti Kirikute Nõukogu kodulehtedele.

Urmas Saard

Samal teemal:

Heldur Kajaste Maarja kabeli kantslils. Foto Siim Teekel

 

 

 

TEISIPÄEVAL TOIMUS SUUR-REEDE RAADIOJUMALATEENISTUSE SALVESTAMINE OLEVISTE KIRIKU MAARJA KABELIS