Sindis sündis teatriime

Kolmandale adventpühale järgneval varahommikul mängis Sindi gümnaasiumi 12. klass täies koosseisus vendade Grimmide muinasjuttu „Lumivalgeke”, sissejuhatavalt alustas üllatuslikult hoopis Lotte.

Lumivalgeke - Kristiina Anufrieva, Sindi gümnaasiumi 12. a klassi õpilane. Foto Urmas Saard
Lumivalgeke – Kristiina Anufrieva, Sindi gümnaasiumi 12. a klassi õpilane. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Imetlusväärsed olid eelkõige Lumivalgeke-Kristiina ja kuri kuninganna-Chätlyn[/pullquote]Tigeda võõrasema eest põgenev Lumivalgeke leiab tee seitsme pöialpoisi koju. Vaatamata pöialpoiste keelitustele õnnestub õelal kuningannal ikkagi Lumivalgeke mürgitada. Kuningapoeg äratab kaunitari suudlusega ellu ja muinaslugu lõpeb õnneliku pulmapeoga. Aga sünnib veel üks ime, mille gümnaasiumi lõpuklassis õppiv Kristiina Anufrieva stsenaariumisse sisse kirjutas. Tema oligi oma klassis eestvedaja: näitemängu autor ja lavastaja. Kaasautoriks ja -lavastajaks Sindi gümnaasiumi vilistlane, kooli näiterühma endine liige, hetkel Viljandi kultuuriakadeemias huvijuhiks õppiv Chätlyn Parts.

Kristiina kirjutas Lumivalgekese näitemänguks raamatu ja multika põhjal. Huvitav on teada, et “Lumivalgekese” muinasloo järgi 1937. aastal valminud Walt Disney joonisfilm “Lumivalgeke ja seitse pöialpoissi” oli filmiajaloo esimene täispikk animafilm. Aegade kestel on Grimmide jutustust erinevalt lavastatud (näiteks balletina), kaasajastatud, midagi juurde lisatud või hoopiski ümbersõnastatult millegiks muuks kokkupandud. Kristiina jäi siiski üldjoontes klassikalise jutustuse juurde, kuid lisas etenduse lõppu ootamatu teraviku, millega suunas vaatajate pilgud jõuluajale.

Laval nähtud rekvisiitide saamine oli lõpuklassi gümnasistide enda teha. Suurem hulk asju leiti koolist: kapid, toolid, pöialpoiste kostüümid jne. Suurt abi osutas ka Endla kostüümilaenutus, kust saadi Lumivalgekese, Lumivalgekese ema, kurja võõrasema, jahimehe ja kuningapoja kostüümid. „Sügav kummardus õpetajatele Eneli Arusaarele ja Tatjana Grigorjeva-Keerupile, kes aitasid kostüümide ja lava visuaalse poolega,” tänas Kristiina. „Enne tänast etendust oli meil ainult neli proovi, seega suutsime paari nädalaga luua ühe huvitava lavatüki. Põhjus, miks alustasime Lotte etendusega, ol lihtne. Kuna algklasside õpilased mäletavad eelmistest aastatest Lottet, siis tahtsime sellelt teemalt ilusasti üle minna,” selgitas Kristiina. Üleminek oli tõepoolest hästi läbimõeldud ja läks sujuvalt teise etendusesse sisse, arvasid mitmed heatahtlikud arvajad.

Algusega võrdväärselt hästi lahendati ka lavastuse lõpuminutid. Kui Lumivalgeke-Kristiina ja prints-Kevin hakkasid advendiküünalt süütama, jooksis õnneliku paari juurde pöialpoiss Ninatark-Erkki, kes polnud varem mitte ühtegi sõna lausunud. Ninatark, kes ei osanudki rääkida ja oli seni üksnes kehaga, kätega ja nägu tehes ennast väljendanud, avas äkitselt suu: “Mina ise, mina ise”. Ta süütas küünla ja soovis ilusat kolmandat adventi. Sündis jõuluaegne ime.

Aga sündis ka teatriime. Imetlusväärsed olid eelkõige Lumivalgeke-Kristiina ja kuri kuninganna-Chätlyn. Hästi kõlas jutustaja lavatagune hääl. Kõneles Mart Nõmm, kooli direktori asetäitja. Samuti oli lava taga abiks abiturientide klassijuhataja Ain Keerup, Sindi gümnaasiumi direktor.

Lumivalgeke – Kristiina
Lumivalgekese ema – Evelin
Prints – Kevin
Kuri kuninganna – Chätlyn
Jahimees – Richard
Unimüts – Randel
Toriseja – Rainer
Aevastaja – Armin
Doktor – Martin
Häbelik – Kenneth
Söödik – Artur
Ninatark – Erkki
Jänes – Kertu
Jutustaja – Mart
Helimehed – Kaur, Asko
Lava kaunistamine – Kristiina, Tatjana
Lavatagune direktor – Ain

Autorid: Kristiina ja Chätlyn
Lavastajad: Kristiina ja Chätlyn

Urmas Saard
heatahtlik arvustaja

Samal teemal:

Advendihommik Sindi gümnasiumis Foto Urmas Saard

 

 

 

Sindi gümnaasiumis söödi Lotte ema küpsetatud pannkooke

Egonilt jõululuuletus Imeline öö Foto Urmas Saard

 

 

 

Kuninglik päeva algus Sindi gümnaasiumis