Vanausuliste retseptid koguti kalendrisse

Peipsimaa retseptide kalendris 2020 tutvustakse vanausuliste köögi roogasid. Tähelepanu äratavad mitmed maitsvad ja paikkonnale iseloomulikud kalaroad.

Kala marinaadis vanausliste kalendris Foto MTÜ Peipsimaa Turism
Kala marinaadis vanausliste kalendris Foto: MTÜ Peipsimaa Turism

[pullquote]Retseptid kalendris varieeruvad hooajalisuse järgi ja tänu sellele on meil võimalus saada osa vanausuliste traditsioonidest.[/pullquote]MTÜ Peipsimaa Turism eestvedaja Kadi Ploom märkis, et Peipsimaa retseptidega kalender peaks eriti huvi pakkuma toidugurmaanidele ja hobi kokkadele. „Sel korral iseloomustavad igat kalendrikuud vanausuliste toitude retseptid. Kõik kalendris kasutatavad retseptid ning õpetused on eesti, vene ning inglise keeles, et ka meie naabrid saaksid nautida vanausuliste maitseelamusi. Samuti on iga retsepti juures võrratult isuäratav pilt. Retseptid kalendri tarbeks on kokku kogutud Varnja Perekonna Seltsi poolt.”

Selts tegutseb Tartumaal Peipsiääre vallas. Kadi Ploomi sõnul on Peipsiäärne kultuur olnud Eestis üks ajaloolisemaid ning selle kujunemisele on suuresti kaasa aidanud vanausulised oma kombestike, traditsioonide ja toidukultuuriga. Niisama rikkalik, kui on vanausuliste ajalugu, on ka vanausuliste toidulaud, mida iseloomustavad kalatoidud, kuid ei puudu ka liha ja juurviljad. Rohke sibula kasutamine ja erinevate metsaandide kasutus on Peipsi ääres omane.

„Retseptid kalendris varieeruvad hooajalisuse järgi ja tänu sellele on meil võimalus saada osa vanausuliste traditsioonidest. Näiteks nautida kalapallidega suppi, mille kõrvale sobib plaadipirukas sibulaga või küpsetada imelise pasha lihavõtteid tähistades. Samuti on kalendris kalapallide retsept. Raguu kõrvale saab valida igasugust värvilist kraami – just seda, mida parasjagu leidub põllul või sahvririiulitel. Just neid vanausuliste retsepte leiab 2020. aasta Peipsimaa kalendrist,” rääkis Ploom.

„Sellisesse kalendrisse retseptide kogumine oli meile esimene kogemus. Soovinuksime kalendrisse paigutada kalatoitude retsepte rohkemgi. MTÜ Peipsimaa Turism soovis aga, et kalendris oleks võimalikult mitmete toitude retseptid,” ütlesid Varjna Perekonna Seltsi eestvedajad Tatjana Sosnovskaja ja Raissa Poljakova.

Kalendreid vanausuliste retseptidega saab tellida siinse lingi kaudu.

Jaan Lukas