Hingedepäeval avatakse Kadrinas ainulaadne Ristisalu

Püüdke leida Eestimaalt mõnd surnuaeda, eriti veel sajanditevanuse ajalooga rahulat, kus ei oldaks hädas vanade metall-ristidega, mis pärinevad hooldajateta haudadelt. Kadrina teeb nüüd teednäitava sammu ja annab uue hingamise kiriku veerel roostetavale sajakonnale ristile.

Teet Suur, Kadrina ristisalu üks 2015. aasta makettidest. Foto Kadrina
Teet Suur, Kadrina ristisalu üks 2015. aasta makettidest. Foto: Kadrina

[pullquote]ristide kunstiline taaskasutus on abiks ja eeskujuks paljusid teisi Eestimaa kalmistuid painava ristiprobleemi lahendamiseks[/pullquote]Laupäeval, 2. novembril kell 18 avatakse Lääne-Virumaal, Kadrinas surnuaia taga kogu Eestis unikaalne Ristisalu, mille autoriks on kunstnik Teet Suur ja materjaliks üle aegade säilinud, kuid surnuaias haudadel enam mitte kasutust leidvad metallristid.

Idee Kadrina ristide eksponeerimisest kunstilise Ristisaluna sai alguse 2015. aasta aprillis, kui ajakirjanik Rein Sikk, vallavolinik Ülo Kais ja Kadrina Katariina koguduse õpetaja Meelis-Lauri Erikson tulid välja mõttega, et Kadrina kiriku veerel seisvad ristid vajaksid nii enamat väärtustamist kui ka korralikku eksponeerimist. Selleks kaasati kunstnik Teet Suur, kes on spiraalikujulise maketi „Maa ja taeva vahel“ autor.

Tänaseks on kaasatud ka põhiprojekti maastikuarhitekt Rait Karus. “Ristisalu on ilmekas näide, kuidas kogukonnas sündinud ideed heas koostöös teoks saavad ja ajalugu ning elukeskkonda väärtustavad,” nendib Kadrina vallavanem Kairit Pihlak. Ristisalu ehitas vald MTÜ Arenduskoja Leader programmist ajaloo- ja kultuuripärandit väärtustava meetme toel.

Ristisalu kavanditega said Kadrina kiriku külastajad tutvuda läbi kolme aasta, arvamustevihikus on talletatud ainuüksi postiiivsed hinnangud kavandatavale salule.

Kadrinas loodetakse täna, et ristide kunstiline taaskasutus on abiks ja eeskujuks paljusid teisi Eestimaa kalmistuid painava ristiprobleemi lahendamiseks.

Ristisalu maksumus: 56 000€

Ehitaja: Timtar Grupp OÜ

Ristisalu aadress: Tapa tee 2a, Kadrina

Hingedepäev Kadrinas:

11:00 Soomusrongi “Wabadus” pidulik tervitamine Kadrina raudteejaamas. Pasunakoor ja kõned.

16:00 Eesti Sõjamuuseumi rändnäitus Vabadussõjast Näituse koostajaks on Siim Õismaa ja kujundanud Tõnu Noorits. Kadrina rahvamaja.

16:00 “Olemise tahumatu kergus” ehk Lauri Saatpalu ja Jaan Sööt Kadrina rahvamajas. Tasuta kontsert.

18:00 Ristisalu pidulik avamine. Kadrina kirikukoor ja kõned.

19:00 Orelipooltund. Musitseerib Külli Erikson. Kadrina kirik jääb avatuks kuni 21:00. Sissepääsuks annetus.