Lauluväljakule saabujad võisid ennast lipu seltsi stendi taustal pildistada

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA ja MTÜ Eesti Lipu Selts on juba aastaid teinud koostööd ning tegutsenud selle nimel, et nii laulu- kui tantsupeo paikades kui ka rongkäigus lehviksid meie sinimustvalged lipud ja kasutataks erinevat rahvuslikku sümboolikat.

Lauluväljakule saabujad võisid ennast lipu seltsi stendi taustal pildistada. Foto Peeter Hütt
Lauluväljakule saabujad võisid ennast lipu seltsi stendi taustal pildistada. Foto: Peeter Hütt

Juubelilaulu- ja tantsupeo eel tehti ühiselt üleskutse eestimaalastele, heisata meie sinimustvalged lipud. Eestimaa kalmistutel süüdati mälestusküünlad ja meenutati meie tuntud viljeinimesi – dirigente, heliloojaid, lauljaid, tantsijaid, pillimehi ja kõiki neid, kes on aastaid meie laulu- ja tantsupidude traditsioone hoidnud ja põlvest põlve edasi kandnud.

Lauluväljakule oli paigaldatud lipu seltsi stend, mille taustal sajad laulu-ja tantsupeolised ennast jäädvustasid.

Laulupeo rongkäigu peas kanti Eesti Naislaulu Seltsi pidulikku narmastega kandelippu, mille Riigikogu juhatus ja lipu selts kinkisid neile 2016. aastal lipu sünnipäeva hommikul. Samal päeval kasutasid laulunaised seda lippu esimest korda Pärnus.Toona lausus lipu seltsi esimees Jüri Trei järgmised sõnad: “„Kuna täna on siin ligemale 1700 Eesti naist, lauljat, siis ma tahan meenutada, et kümme korda vähem ehk 170 naist külastasid mõned kuud tagasi Peterburi. Sealses Jaani kirikus mainisin, et eesti naised, need kümmekond koori, tulid Peterburisse ja tegid ära selle, mida aastal 1919. eesti mehed tegemata jätsid. Nad vallutasid lauluga Peterburi linna kirikud ja Peterbur kuulus neile. Täna kuulub Pärnu teile, eesti laulunaised,“

Urmas Saard

Samal teemal:

Laulupeo Minu arm rongkäigus osalev Sindi gümnaasium. Foto Urmas Saard

 

 

 

Ülisuur pildigalerii: XXVII laulu- ja XX tantsupeo „Minu arm“ rongkäik

Tule Tulemine Sindi gümnaasiumi ees. Klikka Videot.

 

 

 

Video: kui Tule Tulemine liikus läbi Sindi linna

Tori ja Sindi väga vanade laulukooride esindus viib laulupeo tule Sindist Tori alevikku. Foto Urmas Saard

 

 

 

Tule Tulemine peatus Sindi raekoja ja Sindi gümnaasiumi ees

Paikuse naised julgestavad eespool liikuvat laulupeo tuld, mis läheneb Sindi raekojale. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Seljametsalt viidi laulupeo tuli Sinti

Tamme istutamine Mihkel Lüdigi sünnipaigas Vaskräämal. Foto Urmas Saard

 

 

 

Mihkel Lüdigi sünnikohas lauldi „Koitu” ja istutati taas üks laulupeo tamm

Laulupeo tuli on jõudnud Audru kiriku juurde. Foto Urmas Saard

 

 

 

Laulupeo tuli läbis Kunileiu sünnipaika