Tule Tulemine peatus Sindi raekoja ja Sindi gümnaasiumi ees

Laulupeo tule Pärnumaal liikumise teisel päeval tõi Paikuse osavalla esindus tule Sinti, kus tõrvikuga jalutati läbi linna ja pärast seda saadeti tuli hoburakendil Tori alevikku.

Tori ja Sindi väga vanade laulukooride esindus viib laulupeo tule Sindist Tori alevikku. Foto Urmas Saard
Tori ja Sindi väga vanade laulukooride esindus viib laulupeo tule Sindist Tori alevikku. Foto: Urmas Saard

[pullquote]Koolimaja juures kohtusid Tori valla kaks vanimat laulukoori[/pullquote]Esmaspäeval, 10. juunil, näitasid Sindi raekoja tornis Presidendi kella seierid poole neljale lähenemist, kui Uue tänava kaudu liikus autode rivi lipuehtes hoone juurde. Sinimustvalgete lippude kõrval võis märgata kirkavärvilist uut lippu, mis sarnasel suurel avalikul päevasündmusel esmakordselt raekoja torniseinal lehvis. See on uue Tori valla lipp, mis viimaks läbinud rahva hinnangute kadalipu ja saanud heakskiitva eluõiguse.

Laulupeo tule võttis vastu Tori vallavanem Lauri Luur, kes alustas tule tervitamist Lydia Koidula sõnadega „Mu isamaa on minu arm”. „Armastus pole ühepoolne, ikka on see kahepoolses suhtes kas vanemate, abikaasa, laste või ka isamaaga. Hoidkem siis üksteist ja mõelgem, mida saame teha oma isamaa heaks. Kui läheb isamaal hästi, siis läheb ka meil hästi. Hoidkem eesti keelt ja eesti meelt, elagu Eestimaa.”

Leegitseva tõrviku ees tantsisid Sindi Murueided. Raekoja rõdul laulis Mirtel Metsmaa, keda saatis klahvpillil Eesti esimese laulupeo aegse Sindi laulukoori praegune dirigent Kristel Reinsalu. Raekoja juures oli esindatud ka selle ajaloolise koori lipp ja saatjad.

Piduliku tseremoonia järel mindi rongkäigus jalutades läbi linna Sindi gümnaasiumi juurde. Koolihoone ees lehvis sinimustvalgete lippude rivi. Tule toojaid-saatjaid võttis vastu Sindi muusikakooli viiuldajate mäng. Esinesid neidude tantsurühm Hope ja naisrahvatantsurühm Kuu. Koolimaja ees võttis vallavanem tõrvikust tuld küünlale, mille asetas sealsamas platsil asuva Julius Friedrich Seljamaa monumendi jalamile.

Koolimaja juures kohtusid Tori valla kaks vanimat laulukoori: Sindi laulukoor ja Tori segakoor. Sindi laulukoori esindaja andis tõrviku üle Tori segakoorile. Ühiselt istuti uhkesse kalessi, mida vedas kaks hobust ja sõideti Torisse, kus toimus ajaloolise kihelkonna laulu- ja tantsupidu.

Urmas Saard

Samal teemal:

Paikuse naised julgestavad eespool liikuvat laulupeo tuld, mis läheneb Sindi raekojale. Foto Urmas Saard

 

 

 

Piltuudis: Seljametsalt viidi laulupeo tuli Sinti

Tamme istutamine Mihkel Lüdigi sünnipaigas Vaskräämal. Foto Urmas Saard

 

 

 

Mihkel Lüdigi sünnikohas lauldi „Koitu” ja istutati taas üks laulupeo tamm

Laulupeo tuli on jõudnud Audru kiriku juurde. Foto Urmas Saard

 

 

 

Laulupeo tuli läbis Kunileiu sünnipaika