Viljandi pärimusmuusika festivali lisaprogramm kutsub
publikut osalema kümnetel tasuta sündmustel

Kadri Lepasson (keskel) õpetab soovijatele pärimuslikke seltskonnatantse.
Kadri Lepasson (keskel) õpetab soovijatele pärimuslikke seltskonnatantse.

25.-28. juulini toimuva Viljandi pärimusmuusika festivali täna avalikustatud mahukast lisaprogrammist leiab 33 õpituba igale vanusele, kuus matka ja ühe “Raadio ööülikooli” avaliku salvestuse. Peale selle toimub enne festivali kaks ETNO laagrit ja kaks festivalikursust, mille käigus saavad huvilised täiendada ja lihvida oma tantsu-, laulu- ja pillimänguoskusi.

Lisaks traditsioonilistele laulu-, tantsu- ja pillimänguõpitubadele leiab tänavuse “Hea lugu!” teemalise festivali lisaprogrammist ka jutuvestmiseteemalise töötoa ja loengu. Nii saab oma jutuvestmisoskusi lihvima hakata kohe esimese festivalipäeva, 25. juuli õhtul kell 18 koos Piret Pääri ja Valdur Mikitaga. Samal päeval kell 21 jagab Raadio Ööülikooli avalikul salvestusel oma mõtteid headest lugudest kirjanik ja tõlkija Indrek Koff.

Otse festivali südames Viljandi Jaani kiriku ees vallikraavis seab end sisse regilaulu pesa “Hõimust hõimu”, kus eeslauljate vedamisel lüüakse iga päev kindlatel kellaaegadel laul lahti.

“Regilaul on eesti kultuuri tüvitekst ning kõige suurem lugu, seetõttu on igati paslik tõsta see “Hea loo!” festivalil aukohale,” ütles programmijuht Tarmo Noormaa. “Pärimusmuusika on pidevas muutumises ja regilaulu pesa pakub võimaluse festivalil nii näha kui ka kogeda, kuidas kõige ürgsemast eesti kultuurinähtusest saab suure lava kontsert.”

Lisaprogrammi muusikalises osas ei jää tulemata ka pärimusbändide maailma värskete tegijate kasvupinnas: Roheline lava. Koostöös Sõjamuuseumiga toimub 27. juulil kell 15 Viljandi rongijaamas kontsert, kus Põldsepp ja Pojad laulavad Soomusrongil Wabadus vabadussõjaaegseid laule.

Viljandi pärimusmuusika festivali eel toimuvad traditsioonilised ETNO laagrid. Paljudele noortele pärimusmuusikutele võimsaks inspiratsiooniallikaks olnud Eesti ETNO laager leiab aset 23. korda, seekord 16.-28. juulil Kõpus. Seekordsesse laagrisse on esmakordselt tulemas peaaegu võrdsel hulgal osalejaid nii Eestist kui ka välismaalt. Oma muusikalised traditsioonid toovad ETNOsse noored Alžeeriast, Soomest, Mehhikost, Ghanast, Indiast, Austraaliast, Portugalist, Rootsist, Prantsusmaalt, Kreekast, Belgiast, Šotimaalt, Hiinast, Tšiilist, USAst, Marimaalt, Karjalast ja Udmurtiast.

20.-25. juulini kogunevad aga 10-16aastased lapsed ja noored Kärstna mõisa IV laste ETNO laagrisse. Mõlema laagri osalejad astuvad üles ka kontsertidega Viljandi pärimusmuusika festivalil.

Neile, kes ihkavad folgipeoks uusi tantsu- ja pillimänguoskusi õppida, toimub vahetult enne festivali, 23.-24. juulil Viljandi Vabas Waldorfkoolis kaks kursust. Pillimängukursust “Mängin ja räägin head lugu” juhendavad Sofia Joons ja vabariigi esimene pillimees Juhan Uppin. Vajalik on eelnev mänguoskus. Kadri Lepassoni juhendatud pärimustantsude kursusele “Tantsin, tantsin, keerutan” on oodatud kõik, keda muusika lausa tõmbab liikuma. Kursused on tasulised.

Kõik festivali ajal toimuvad õpitoad, nii Eesti kui välismaiste artistide omad, on osalejatele tasuta ning eelteadmised pole üldiselt vajalikud (erandiks on pillimänguõpitoad).

Lisaprogrammi täpse kava leiab kodulehelt: https://www.viljandifolk.ee/programm/lisaprogramm
Õpitubade programm: https://www.viljandifolk.ee/programm/opitoad