Otepääl etendatakse Eesti lipu sünnilugu

4. juunil 2019 möödub 135 aastat Eesti sini-must-valge lipu õnnistamisest Otepääl. Selleks puhuks tuuakse Otepää Linnamäel lavale Eesti lipu sünnilugu vabaõhuetendusega “Taevas, muld ja tulevik”.

Näitlejad Veikko Täär, Lauri Kink, Raivo Adlas, Rauno Kaibiainen ja lavastaja Peep Maasik on juba Otepääl. Foto Otepää Kultuurikeskused
Näitlejad Veikko Täär, Lauri Kink, Raivo Adlas, Rauno Kaibiainen ja lavastaja Peep Maasik on juba Otepääl. Foto: Otepää Kultuurikeskused

Erki Aule poolt kirjutatud näidend pealkirjaga “Taevas, muld ja tulevik”, jutustab pilte Eesti lipu ajaloost. Etenduses kulgeb paralleelselt mitu lugu, mis põhinevad Eesti ajaloo hetkedel. See lugu ei räägi ainult lipust vaid ka meist, meie rahvast – meie minevikust, olevikust ja tulevikust. Vabaõhuetenduse esinemispaigaks on valitud Otepää Linnamägi ja seda mitte juhuslikult – poole kilomeetri kaugusel on Otepää kirikumõis, kus õnnistati sisse Eesti lipp ning kus asub hetkel ka Eesti liputuba.

Idee algataja ja etenduse projektijuht Otepää Kultuurikeskuste loomejuht Merilin Kirbits sõnas, et teatris ei ole varasemalt Eesti lipu teemat sellisel määral puudutatud. „Soovime selle lavastusega tuletada meelde kogu Eesti rahvale meie lipu saamislugu ning teadvustada kui erilised me oleme kogu maailmas oma ainukese esimese alles oleva lipuga,“ ütles Merilin Kirbits. „Soovin näitlejana pöörata tähelepanu kodulinna Otepää rikkalikule kultuurikihile ja anda kultuurisõbrale põhjust meie kaunist linna külastada.“

Etendusse on kaasatud hulgaliselt kohalikke inimesi, kes erialaliselt kooslusesse sobivad ning kellel on tugev seos Otepääga, kust on pärit ka nende juured. Etendus on sobiv kõigile vanusegruppidele.

Esietenduse päevaks on valitud pidulikult 4. juuni 2019 ehk Eesti Lipu 135. sünnipäev. Järgnevad etenduste päevad on 5., 7. ja 9., 10. juuni kell 20.00. Pileteid saab osta Piletilevist ja Otepää Turismiinfokeskusest. Etenduse korraldab Otepää Kultuurikeskused koostöös Otepää vallaga.

Vabaõhulavastus “Taevas, muld ja tulevik”:
Lavastaja: Peep Maasik (TÜVKA)
Kunstnik: Maarja Pabunen
Helikunstnik: Ott Kartau
Videokunstnik: Kärt Petser
Koreograaf: Egely Pruuli (TÜVKA)
Valguskujundaja: Aleksander Sproghis

Laval: Veikko Täär, Merilin Kirbits (Improteater IMPEERIUM), Ott Kartau, Mari Anton (TÜVKA), Raivo Adlas (Teater Vanemuine), Lauri Kink, Rauno Kaibiainen (Improteater IMPEERIUM), Loore All

Folktroonikaansambel Oopus

Otepää lauljatest segakoor, Koorijuht Merle Soonberg

Share via
Copy link
Powered by Social Snap