Vabaduse väljakul olid esindatud kõik väeliigid

Tallinnas Vabaduse väljakul peetud Eesti Vabariigi 101. aastapäeva paraadi võttis vastu Vabariigi President Kersti Kaljulaid, paraadi juhatas kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem.

Eesti Vabariigi 101.  aastapäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto Urmas Saard
Eesti Vabariigi 101. aastapäeva paraad Tallinnas Vabaduse väljakul. Foto: Urmas Saard

Ka tänavu lisasid paraadile värvi Eesti Lipu Seltsile kuuluvad sinimustvalged kandelipud, mida hoidsid gaidid, kodutütred, noorkotkad, skaudid. Eesti Lipu Seltsi liige Tarmo Kruusimäe on alates aastast 2012 toonud noored paraadidele kümnete lippude alla. Nii ka sellel korral.

[pullquote]Panime kuraditele kividega![/pullquote]Kaitseväe juhataja kindralmajor Martin Herem meenutas oma kõne alguses, et sada aastat tagasi võitles Vabadussõjas meie riigi iseseisvuse eest teiste hulgas reamees Hugo Saalis. Ühte oma lahingut kirjeldas ta Heremile sellise näitega: „Olime enamuse laskemoonast andnud ära põhisuunale, kus laskemoonaga kitsas oli. Ühel hetkel ilmus meie ette aga vaenlane. Panime kuraditele kividega! Sel päeval jäid need positsioonid eestlaste kätte.“

Kaitseväe juhataja ütles, et vajadusel kas või kividega. „Nii võideldi siis oma riigi eest, millest alles unistati. 1999. aastal oli Hugo Saalis rahul Eesti Vabariigiga, sest oma riik oli tema jaoks suur asi. Täna oleme me valmis tegema seda, mis Hugo Saalis ja teised 100 aastat tagasi, ja me ei pea seda tegema kividega, sest meie varustus on palju parem.”

Juhataja sõnul võime iga päev riigi arengusuundade pärast vaielda ja vahel isegi inetult kakelda, aga õppekogunemistel unustatakse maailmavaated ja ei seista vastakuti, vaid kõrvuti oma riigi eest.

„Vabaduse platsil saame me näha vaid osa sellest väest, mis on valmis kaitsma Eesti riigi vabadust, meie ühiseid väärtusi. Kaitseväelased meie ja liitlaste lippude all on vaid väike osa. Hoopis suurem vägi võib seda täna kõrvalt vaadata. Teie, Eesti Vabariigi kodanikud, oma tahtega oletegi see vägi.”

Paraadist võttis osa üle 900 osaleja ja ligi poolsada ühikut tehnikat, kokku osales paraadil 44 lippu, 4 kompaniid, 2 patareid, 15 rühma ja 2 orkestrit.

Esindatud olid kõik väeliigid, kaitseväe ühendatud õppeasutused, Balti kaitsekolledž, sõjaväepolitsei, Vahipataljon, küberväejuhatuse staabi- ja sidepataljon, 1. ja 2. jalaväebrigaad, toetuse väejuhatus, erioperatsioonide väejuhatus, Kaitseliidu Tallinna malev ning Naiskodukaitse. Samuti osalevad paraadil sisekaitseakadeemia kadetid.

Liitlasi esindasid Saksamaa, Taani, Prantsusmaa, Läti, Leedu, Poola ja Ameerika Ühendriikide liputoimkonnad. Paraadil osalesid ka NATO Eesti lahingugruppi kuuluvad Suurbritannia ja Belgia üksused ning Ameerika Ühendriikide merejalaväelaste üksus. Paraadil nägi Suurbritannia tanki Challenger, liikursuurtükki AS90 ja Belgia jalaväe lahingumasinat Piranha.

Ilmaolude sobimatuse tõttu jäid erinevate Eesti ja liitlaste õhuvahendite ülelennud ära.

Pärast paraadmarssi võisid huvilised tutvuda kaitseväe ja liitlaste tehnikaga.

Urmas Saard

Samal teemal:

Iseseisvuspäeva oikumeeniline jumalateenistus Kaarli kirikus. Foto Urmas Saard

 

 

 

Peapiiskop soovis tervisest pakatava hingamisega Eestile palju õnne

Share via
Copy link
Powered by Social Snap